Akkerbouw

Nieuws 469 x bekeken

Landbouwraad voor toelating middelen kleine teelten

Brussel – De raad van landbouwministers heeft ingestemd met een voorstel om een coördinatiepunt in te richten voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor kleine teelten. "Kleine teelten lijken van ondergeschikt belang voor de Europese agrarische sector. Maar als je alle kleine teelten bij elkaar op telt, vormen ze toch 22 procent van de totale plantaardige productie in de EU en vertegenwoordigt een waarde van €77 miljard per jaar", zegt de Griekse voorzitter Athanasios Tsaftaris van de Landbouwraad.

"De toelating van middelen voor deze teelten is dus van groot belang, terwijl de kleine teelten voor de gewasbeschermingsmiddelenindustrie economisch minder interessant is", legt Tsaftaris uit. Dat er weinig middelen beschikbaar zijn voor de kleine teelten is niet alleen lastig voor de producenten van deze gewassen, maar het vormt ook een risico voor de volksgezondheid en het milieu, omdat het risico bestaat dat er meer middelen illegaal gebruikt zullen worden.

De Landbouwraad stemde in met een voorstel van de Europese Commissie om tot een coördinatiepunt te komen waarin toelatingen beter Europees worden afgestemd en kennis over de toelating beter wordt gedeeld.  Verschillen in toelatingen per lidstaat en de ingewikkelde procedure voor toelating zijn twee aandachtspunten waar het coördinatiepunt zich op gaat richten.
De Europese Commissie draagt €250.000 bij voor de eerste drie jaar. De lidstaten zorgen voor cofinanciering van €250.000 per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.