AkkerbouwNieuws

‘Kostprijs suiker in EU hoger dan in Brazilië’

Breda – Het verschil in kostprijs tussen de Nederlandse en de Braziliaanse suikersector ligt tussen 20 en 25 procent. Bij suikerproducenten in andere Europese landen is dat meer dan 30 procent.

Dat zegt Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van coöperatie Cosun, in een interview met Boerderij. “De Europese kostprijs kan verder dalen door fabrieken efficiënter te laten draaien. Suiker Unie heeft diksaptanks gebouwd, zodat we ook na de bietencampagne suiker kunnen blijven produceren. Het energieverbruik bij Suiker Unie is in twintig jaar bijna gehalveerd. De teelt draagt ook bij aan een efficiënte sector door de suikerproductie per hectare te verhogen.”

Op 30 september 2017 vervalt de suikerquotering. Van Campen verwacht dat inefficiënte suikerproducenten verdwijnen. “Die vind je vooral in Italië, Griekenland en Zuidoost-Europa. Maar de grootste consolidatieslag hebben we gehad na de hervorming van het suikerbeleid in 2005.”

Van Campen denkt niet dat bedrijven gaan starten met de suikerproductie, als de quotering vervalt. “De gemiddelde fabriek in Europa verwerkt 10.000 ton bieten per dag. Zo’n fabriek vergt een investering van €500 miljoen. Dat heb je niet zo maar terug verdiend.”

Het effect van het afschaffen van de marktordening op de suikersector is moeilijk in te schatten, zegt Van Campen. “Dat hangt vooral af van de suikerprijs. Bij een hoge suikerprijs verloopt de overgang naar een situatie zonder marktordening soepel. Bij een lage suikerprijs is dat lastiger.”

Beheer
WP Admin