Akkerbouw

Nieuws 2239 x bekeken

Hoog risico op luizen en schimmels

Emmeloord – Door het vochtige en warme weer is de druk van ongedierte en schimmel hoog in de akkerbouw. De plagen kunnen niet overal worden bestreden door extreme hoosbuien.

De keuringsdienst NAK vond veel virusoverbrengende bladluizen bij de meest recente afklop. De vectorendruk is aanzienlijk hoger dan in de voorgaande jaren. Vooral de regio's Noord-Holland midden, Zuid-Holland en Haarlemmermeer, Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is de luizendruk hoog.

"Dit is een groot risico voor de pootgoedteelt", zegt manager operations Ton Stolte van de NAK. "De percelen zijn nog niet opgeschoond en er is veel aardappelopslag, een potentiële bron voor virus. Telers moeten hun bladluisbestrijdingsmaatregelen nemen en onder luisvrije omstandigheden zo snel mogelijk selecteren om de viruszieke planten er uit te halen. De meeste virusoverdracht vindt plaats vanuit viruszieke planten binnen het perceel of direct naast gelegen perceel."

In de tarwe is fusarium een aandachtspunt, zegt Just Hamming van Crop Solutions. "Nat weer in de bloeiperiode is gevaarlijk. Er is nu dus een serieus risico op infectie."

Een bespuiting in de aar verlaagt het risico, maar dat moet binnen enkele dagen voor of na het infectiemoment gebeuren. Gezien de vele regen die over het land komt, is dat niet overal mogelijk.

Verder zijn de wortel-, uien-, en bonenvlieg actief. Bestrijding is lastig.

Zowel Hamming als DLV Plant-adviseur Paul Hooijman merken op dat phytophthora al echt aan zet is in verschillende teeltgebieden. "Het is code rood nu", zegt Hamming. Hooijman: "Dit is echt ziek weer, telers moeten alert zijn. Geen excuus meer: aan de gang."

Of registreer je om te kunnen reageren.