Akkerbouw

Nieuws 1529 x bekeken

Graanexport Oekraïne stort in

Wageningen – Door de onrust in Oekraïne exporteert het land veel minder graan. Handelaren zijn erg terughoudend om daar graan te kopen.

Enkele bedrijven hebben geen graan ontvangen dat wel was besteld, zei makelaar Wim Helmink van InterGrain Brokerage op de graandag in Ermelo van het Comité van Graanhandelaren. "Dat heeft ze miljoenen euro's gekost. Daar graan kopen is risicovol."

Daar komt bij dat telers in Oekraïne hun graan vasthouden, zegt Helmink. "Ze krijgen betaald in de nationale munt en die kan nog verder wegzakken. Daarom houden ze liever hun graan vast."

Veel marktbureaus verwachten dat de export volgend seizoen verder terug zakt als de situatie niet verbetert. Helmink: "Akkerbouwers investeren minder in de graanteelt. Dat drukt de hectareopbrengsten."

Of registreer je om te kunnen reageren.