Akkerbouw

Nieuws 1027 x bekeken

EU grootste exporteur tarwe

Washington – De EU wordt volgend seizoen de grootste exporteur van tarwe in de wereld. Dat is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. De wereldmarkt voor tarwe werd tot nu toe volledig gedomineerd door de VS. Een goedlopende export ondersteunt de tarweprijs in de EU.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de eerste prognose voor het nieuwe graanseizoen 2014/2015 gepubliceerd. De tarweoogst in de VS wordt door droogte de kleinste in acht jaar. Er komt slechts 53 miljoen ton tarwe van de akkers. Daardoor daalt de export. USDA verwacht dat de VS volgend seizoen 26 miljoen ton tarwe verkoopt aan andere landen. Dat is 20 procent minder dan dit seizoen.

De EU oogst in 2014/2015 daarentegen veel tarwe. De Europese akkerbouwers halen straks zo’n 145 miljoen ton tarwe van de akkers. Dat is de één na grootste tarweoogst ooit in de EU. Alleen in 2008 was de oogst groter met 151 miljoen ton.

Daar komt bij dat andere exporterende landen minder tarwe gaan oogsten of exporteren. Dat geldt voor Oekraïne vanwege de onrust en de droogte. Canada produceert en exporteert minder tarwe door een forse krimp van het areaal. Australië oogst ook minder tarwe door droogte.

Door de tegenvallende oogsten in de grootste tarwe-exporterende landen, groeit de vraag naar EU-tarwe, stelt USDA. Het ministerie verwacht dat de EU volgend seizoen 27,5 miljoen ton tarwe verkoopt aan afnemers in derde landen. Alleen dit seizoen is de tarwe-export groter, namelijk 30 miljoen ton. Maar de VS zit daar nog 2,3 miljoen ton boven.

Dit seizoen is veel minder Amerikaanse tarwe beschikbaar voor export. Door de droogte in de VS staat 38 procent van alle percelen wintertarwe er slecht of heel slecht voor. Gemiddeld over de laatste jaren scoort 7 tot 12 procent van de percelen wintertarwe slecht.

Ondanks de kleinere Amerikaanse oogst, daalde de tarweprijs gisteren tijdens de handelsdag op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Dat komt door de grote wereldproductie.
Ook de prijzen van mais en sojabonen daalden gisteren. USDA verwacht dat de wereld volgend seizoen 979 miljoen ton mais produceert, evenveel als het record van dit seizoen. De wereld produceert naar verwachting een record van bijna 300 miljoen ton sojabonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.