Akkerbouw

Nieuws 4524 x bekeken

Droogte decimeert tarweoogst VS

Washington – De Verenigde Staten oogsten dit jaar naar schatting 53,4 miljoen ton tarwe. Dat is de kleinste oogst in acht jaar. De wintertarwe in het zuiden van de VS heeft veel last van droogte.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde de eerste prognose voor het nieuwe graanseizoen 2014/2015. De daling van de tarweprognose komt niet onverwacht. USDA meldde vorige week dat 38 procent van alle percelen wintertarwe er slecht of heel slecht voor staan door droogte. Dat is 4 procentpunten meer dan een week eerder. Gemiddeld over de laatste jaren scoort 7 tot 12 procent van de wintertarwe in de twee laagste categorieën.

Toch daalde de tarweprijs maandag op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt omdat USDA de wereldproductie hoog inschat. Het ministerie schat de wereldproductie in seizoen 2014/2015 op 697 miljoen ton tarwe. Dat is de een na grootste oogst ooit. Het verbruik komt op 696 miljoen ton. Het verbruik daalt in 2014/2015 met 7 miljoen ton ten opzichte van dit seizoen, verwacht USDA. Tarwe is relatief duur ten opzichte van mais. Daardoor wordt meer mais en minder tarwe verbruikt.

USDA schat de wereldproductie aan mais op 979 miljoen ton mais, evenveel als het record van dit seizoen. De VS produceert een record van 354 miljoen ton, hoewel de mais in veel noordelijke staten laat is gezaaid vanwege regen.

De wereld produceert een record van bijna 300 miljoen ton sojabonen. Dat is bijna 20 miljoen ton meer dan het verbruik. Daardoor groeit de sojavoorraad. Door de recordproducties daalden maandag de mais- en sojaprijzen in Chicago.

Of registreer je om te kunnen reageren.