Akkerbouw

Nieuws 1975 x bekeken 2 reacties

Tarwe in VS staat er beroerd bij

Washington – De wintertarwe in de VS staat er beroerd bij. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stelt dat 35 procent van de percelen er goed of uitstekend bij staat; 29 procent scoort slecht of zeer slecht.

Dat is de slechtste score in 12 jaar. Eind november beoordeelde het USDA nog 62 procent van de percelen wintertarwe als goed of uitstekend. Een dergelijke achteruitgang van de tarwe tijdens de winter is niet eerder gezien in de VS.

Het USDA publiceerde dinsdagnacht de eerste nationale gewasbeoordeling van dit seizoen. De wintertarwe in de zuidelijke helft van de VS lijdt zwaar onder de droogte. In het midden van de VS is meer tarwe uitgewinterd dan normaal. In Ohio had de wintertarwe juist last van een overschot aan regen. De handel had al rekening gehouden met een slechte score. De droogte in de VS is al verrekend in de tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago. Daarom steeg de tarweprijs slechts een beetje in Chicago na de publicatie van het Crop Progress Report, net als op de termijnmarkt in Parijs.

Het is het tweede achtereenvolgende seizoen dat de wintertarwe in het voorjaar er slecht voor staat. Vorig voorjaar scoorde 36 procent van de wintertarwe in de twee hoogste klassen. Dat kwam door de nasleep van de zeer ernstige droogte die de VS in 2012 trof. In het voorjaar van 2012 scoorde de percelen wintertarwe voor 58 procent goed of uitstekend.

Het USDA noteert net als vorig voorjaar nog geen gegevens over het ingezaaide areaal zomertarwe. Door het koude weer in de noordelijke helft van de VS is er nog weinig zomertarwe gezaaid. In het voorjaar van 2012 was begin april al 8 procent van de zomertarwe gezaaid in de VS. In de periode 2007 tot en met 2011 was dat gemiddeld 2 procent. Doordat het zaaien is uitgesteld, wordt het groeiseizoen korter. Dat vergroot de kans op lagere hectareopbrengsten. Ook dit is al verrekend in de tarweprijzen.

Ook de rundveehouderij en de groente- en fruitteelt hebben grote last van het tekort aan neerslag. Californië is normaal dé groenten- en fruitleverancier van de VS. Veel groentepercelen zijn niet eens ingezaaid. De overheid verwacht dat dit jaar veel meer groenten en fruit moeten worden ingevoerd uit andere landen.

De rundveehouders in Californië verkopen massaal vee. Weilanden zijn verdroogd en ruwvoer is erg duur geworden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Nog niet zo lang geleden stond er op deze site een bericht dat er een topoogst zou komen. Dat eerste bericht maar ook deze laatste zijn van weinig waarde, er kan nog van alles gebeuren. Ik zou de oogst op dit moment niet voor een klein bedrag verkopen want dat kan nog altijd.

  • pieterdejong

    Hoezo is alles al in de prijs verrekend ? Komt bij dat de zaken in de Oekraine ook verre van stabiel zijn wanneer wordt dit dan vertaald in een tarweprijs boven de 20 euro. We blijven nog maar even op ons graan oude oogst zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.