Akkerbouw

Nieuws 1532 x bekeken 4 reacties

Rechtbank handhaaft boetes zilveruienkartel

Rotterdam – De Rotterdamse rechtbank handhaaft voor vier van de vijf bedrijven de boetes die zijn opgelegd in de zaak rond het zilveruienkartel.

Voor één van de bedrijven wordt de boete wel verlaagd, omdat er door het mededingingsautoriteit ACM (voorheen NMA) een berekeningsfout is gemaakt bij het bepalen van het boetemaximum.

Op 25 mei 2012 is voor 9 miljoen euro aan boetes opgelegd aan ondernemingen die zilveruien telen en verwerken, omdat zij het kartelverbod hebben overtreden. Zij hadden afspraken gemaakt over het in te zaaien areaal en wisselden prijsinformatie uit.

De boetes zijn gebaseerd op van de bedrijfsomzet van maximaal vijf jaar. De vijf ondernemingen wilden dat de boetes alleen betrekking zouden hebben op de nationale omzet. De rechtbank oordeelde dat ACM de boete mag baseren op de omzet in de hele Europese Unie.

Laatste reacties

 • hstroek

  De rechtspraak heeft altijd het laatste woord.

  Als deze uitspraak terecht is dan klopt de wet niet.

  Hoe kunnen producenten nu nog een vuist maken tegen het grootwinkelbedrijf?

  Let wel het betreft hier een 'vrij' product. Andere producenten hadden zo in het gat kunnen springen.

  De primaire producent en zijn medewerkers worden de dupe van deze regelgeving.

  Hoe zat het ook alweer met de 2% van Ahold. Dat kan en mag wel!

  Henry Stroek CNV Vakmensen

 • cornelis 22

  Die rechter spoort niet Duizenden zouden dit product kunnen telen zaaizaad en of plantgoed is voor iedereen te koop .

 • pinkeltje

  Tja, volgens de NMA moeten bedrijven elkaar dood concurreren. Iedereen aan de bedelstaf onder het motto dat de consument zo goedkoop mogelijk aan het eten gehouden moet worden. Overproductie MOET, anders gaat de prijs niet naar beneden. Dat er wetten zijn tegen kartelvorming is wel te begrijpen. Zeker voor producten waar de mensheid van afhankelijk is. Zilveruien is een luxe product en een echte niche markt dus je zou je voor kunnen stellen dat de NMA nog wel een paar andere bedrijfstakken aan zou kunnen pakken. Banken, verzekeringsmaatschappijen, als het straks zo door gaat ook de ziekenhuizen. In de chemische industrie en de energie industrie zijn ook nog wel een paar partijen te bedenken die elkaar geen zeer doen en samen de marge goed bewaken. Met de zilveruien hadden ze een mooi overzichtelijk bedrijfstakje waarmee ze weer eens konden laten zien hoe belangrijk ze zijn. Juridisch zal het kloppen maar of je de maatschappij er een dienst mee bewijst?

 • ed12345

  Bij het lezen van dit artikel staan m'n haren recht overeind
  Er is toch geen enkel weldenkend bedrijf dat meer wil produceren dat het redelijkerwijze denkt te kunnen afzetten,en wat de prijsafspraken betreft ,wat is loon CAO dan ?daar is toch ook bijna iedereen het mee eens .Elke NL ambasade heeft een handels attaché die de NL bedrijven promoot en helpt die zelfde regering heeft thuis de NMA die diezelfde bedrijven de nek omdraaid .Die jongens daar in zeeland doen wel zulk goed werk dat hier in Canada de zilver uitjes exlusief Product of Holland zijn .Als de NMA , werkelijk zo voor een open markt zonder prijsafspraken zijn laten ze dan b.v. de Kon Shell 'ns aanpakken of een andere olie gigant maar dan kon de staat wel eens centjes tekort komen om de procedures gaande te houden nee in plaats daarvan pakken we ff een paar boertjes met beperkte financiele middelen .Fijne paasdagen

Of registreer je om te kunnen reageren.