AkkerbouwNieuws

Rabo verwacht druk op tarweprijs

Londen – De Rabobank verwacht dat tarwe volgend seizoen 2014/2015 goedkoper wordt.

Ondanks dat de prijs de laatste tijd is gestegen. Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de markt voor agrarische grondstoffen.

De Rabo-analisten baseren hun verwachting op de groei van de tarwevoorraad in de wereld. Canada oogstte dit seizoen 38 procent meer tarwe dan vorig seizoen. De Australische akkerbouwers haalden 20 procent meer tarwe van het land. Daardoor groeide de tarweproductie in de wereld dit seizoen met 8,5 procent. Het verbruik groeit minder hard. De voorraad tarwe in de wereld neemt daardoor toe met 5,7 procent. Die tarwe gaat mee naar volgend seizoen en drukt op de prijzen, redeneren de Rabo-analisten.

Voor de kortere termijn kan tarwe duurder worden. Er zijn problemen met het transport van graan naar de havens in Canada. En de onrust in Oekraïne kan de prijs tijdelijk opdrijven. Maar op de langere termijn komt er genoeg tarwe beschikbaar.

Toch zijn er een paar onzekere factoren, schrijft de Rabo in het rapport. Het voorjaar in Canada en de VS ging laat van start. Dat drukt de potentiële hectare-opbrengsten. De VS exporteert veel tarwe, waardoor de voorraad daar met 43 procent krimpt. Volgens de Rabo ligt de Amerikaanse export 18 procent hoger dan vorig seizoen. Dat komt vooral doordat Argentinië 75 procent minder tarwe verkoopt aan andere landen.

Bij mais is de onzekerheid groter dan bij tarwe, vinden de Rabo-analisten. Bij mais moet het groeiseizoen op het noordelijk halfrond nog beginnen. Bovendien is er dit seizoen een groot overschot aan mais door de enorme productie. Maar de onrust in Oekraïne heeft veel invloed op de maisprijs, omdat Oekraïne een grote exporteur is. Bovendien wordt door het late voorjaar een kleiner maisareaal verwacht in de VS. Dat maakt de maisprijs gevoeliger voor prijsschommelingen en weersinvloeden. Daar staat tegenover dat de veestapel in de VS is gekrompen. Er is minder voer nodig.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin