Akkerbouw

Nieuws 1338 x bekeken

Phytophthora-stam Green 33 vrijwel verdwenen

Wageningen - De phytophthora-stam Green 33 is in Europa vrijwel verdwenen. Dat blijkt uit het Europese monitoringsonderzoek van EuroBlight, waarin middelenfabrikanten en Europese onderzoeksinstituten zijn verenigd.

Green 33 is minder gevoelig tegen de actieve stof fluazinam, het ingrediënt van onder meer de phytophthora-fungiciden Shirlan en Banjo Forte. De nieuwe toepassingsstrategie van fluazinam, minder vaak per seizoen toepassen en mengen met een mixpartner, blijkt effectief, concludeert Geert Kessel, onderzoeker bij Plant Research International (PRI). Van de 795 phytophthora-monsters die in 2013 vanuit heel Europa zijn verzameld voor monitoring waren er slechts twee van het genotype Green 33. Eén is er gevonden in België en één op het eiland Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan 850 kilometer oostelijk van Madagascar. Eén van de bestrijdingsmiddelenfabrikanten had uit curiositeit ook phytophthora-monsters uit overzeese gebiedsdelen  ingestuurd. De in 2009 in Nederland ontstane phytophthora-stam is waarschijnlijk via pootgoedexport op Mauritius terecht gekomen.

Het monitoringsonderzoek kijkt naar hoe de phytophthora-populatie zich ontwikkelt. Omdat in Nederland al jaren de phytophthora-populatie wordt gemonitord, kan een duidelijke trend worden waargenomen. In 2009 werden in Nederland voor het eerst Green 33-stammen aangetroffen. In 2011 werden overal in Nederland Green 33 stammen gevonden. Het aandeel Green 33 in de totale phytophthora-populatie bedroeg toen 20 procent. Door de nieuwe toepassingsstrategie van Shirlan daalde het aandeel fluazinamresistente Green 33 stammen naar 6 procent in 2012. In 2013 is in Nederland geen enkele Green 33-stam meer gevonden. Dat Green 33 niet is gevonden, wil niet zeggen dat ze volledig is uitgestorven. Tegelijkertijd met het inzakken van de Green 33-populatie is het aandeel van de phytophthora-stam Blue 13 in de Nederlandse phytophthora-populatie gegroeid.

Over hoe de phytophthora-populatie zich Europees heeft ontwikkeld, kan nog niets gezegd worden. Afgelopen jaar is voor het eerst het monitoringsonderzoek in heel Europa gemonitord. Op Europese schaal is 2013 dus een nulmeting.

Of registreer je om te kunnen reageren.