Akkerbouw

Nieuws 1579 x bekeken

HZPC gaat samenwerken in India

Joure – Handelshuis HZPC begint een gezamenlijke onderneming met het Indiase concern Mahindra. De onderneming gaat de teelt van pootaardappelen verbeteren in de Indiase deelstaat Punjab. HZPC krijgt een belang van 40 procent, Mahindra van 60 procent.

Mahindra is een beursgenoteerd concern in India met een omzet van 16,7 miljard dollar (12,1 miljard euro). Het heeft activiteiten onder andere in de landbouw, techniek, communicatie, financiering en advisering. HZPC werkt al sinds 2008 samen met de  landbouwdivisie van Mahindra, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. "Het is nu tijd om die samenwerking uit te bouwen en verder te professionaliseren."

India verbruikt jaarlijks ruim 40 miljoen ton aardappelen. Het is een interessante markt, zegt Backx. "De Indiase aardappelmarkt is net zo groot als die in Rusland. In India is ruim 80 procent van de aardappelen bestemd voor de versmarkt. De rest is voor de verwerkende industrie. Er gaan nauwelijks aardappelen naar de supermarkten, het meeste wordt verhandeld op kleine markten en via kraampjes langs de weg. Het verbruik stijgt jaarlijks met 6 procent. Het is een grote veelbelovende afzetmarkt."

HZPC heeft negentien aardappelrassen in het assortiment uitgezocht voor de Indiase markt. Backx: "Het pootgoed in India is maar voor een paar procent gecertificeerd. Daar is nog veel groei mogelijk."

Mahindra  startte met de pootgoedteelt in 2005 in de deelstaat Punjab. Zo'n 75 procent van alle pootaardappelen in India wordt geteeld in Punjab. Backx: "Van daaruit bedient de nieuwe onderneming de andere deelstaten in India."

Mahindra  produceert miniknollen in Palampur in de deelstaat Himachal Pradesh in het noorden van India. De miniknollen zijn bestemd voor de pootgoedtelers in Punjab, de deelstaat ten zuidwesten van Himachal Pradesh. Mihandra wil zo de pootgoedteelt rendabeler maken voor de zeshonderd aangesloten boeren. Deze boeren produceren pootaardappelen uit de miniknollen. Volgens Backx verbeterden de financiële resultaten van de boeren sinds 2005 met 10 tot 15 procent. "In de nieuwe onderneming worden niet alleen de negentien rassen van HZPC vermeerderd, maar ook lokale rassen."

Directeur Ashok Sharma van de landbouwdivisie van Mahindra & Mahindra stelt dat nieuwe investeringen nodig zijn om de aardappelteelt op een hoger plan te brengen. "We zijn er dan ook trots op dat we met HZPC een akkoord hebben gesloten. HZPC Holland is de grootste en geavanceerdste pootaardappelkweker ter wereld. Dit steunt onze boeren en opent de wereldmarkt voor hen."

Backx: "Als opkomende economie staat India inmiddels op de wereldkaart. Met deze stap betreedt India ook de wereldwijde aardappelmarkt, vooralsnog

binnen de Indiase regio. Onze gezamenlijke onderneming opent de internationale pootaardappelmarkt voor deze Indiase boeren."

De Indiase aardappelproductie groeide tussen seizoen 2008/2009 en 2012/2013 van 34,4 miljoen ton tot 42,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 23,5 procent in vier jaar. Het aardappelinstituut CPRI van de Indiase overheid verwacht dat de oogst in 2020 al 49 miljoen ton zal bedragen. Daar is bijna 5 miljoen ton pootgoed voor nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.