Akkerbouw

Nieuws 2145 x bekeken

Akkerbouw loopt voor door mooi voorjaarsweer

Doetinchem – De akkerbouw loopt voor op andere jaren. Het mooie weer vergemakkelijkt de voorjaarswerkzaamheden. De warmte en zon versterken de ontwikkeling van gewassen.

Het poten van aardappelen komt op gang, het zaaien van suikerbieten is al voor 65,8 procent gevorderd (volgens de laatste gegevens van Suiker Unie). Het uien zaaien verloopt ook zeer voorspoedig: 65 tot 70 procent zit in de grond, zegt Jaap Jonker van zaadbedrijf De Groot en Slot. "Rond de 50 procent is normaal op 1 april." Flevoland is het verst met 80 procent, gevolgd door het Noorden met 70 tot 80 procent en daarna komt het Zuidwesten; hier is zo'n 40 procent gezaaid. "Er wordt volop gezaaid en ik denk dat het kiemen en opkomen vlot gaat door de hoge temperaturen."

"Het is droog, de temperaturen zijn goed. Het voorjaarswerk verloopt heel voorspoedig", zegt Roelof Naber van adviesorganisatie DLV Plant over het Noordoosten. "Op 1 mei alles in de grond hebben is ons streven. Dit jaar zijn veel telers half april al klaar." Telers maken zich wel enige zorgen over de aardappelopslag van vorig jaar. Deze is niet kapotgevroren en kan voor veel werk zorgen. Zijn collega Luc Remijn zegt over het Zuidwesten: "De kiemkracht van het zaad is hoog door het warme weer met hoge instraling van de zon. Hierdoor komen gewassen sneller op dan normaal."

Het is druk op het veld, ziet Remijn. Het begin van de aardappelteelt is tien tot veertien dagen vervroegd door het mooie voorjaarsweer. "De regen heeft voor iets verbetering van de bodemstructuur gezorgd", zegt Remijn.

Tarwe ontwikkelt zich snel doordat er vroeg stikstof is gestrooid, gevolgd door regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.