AkkerbouwNieuws

Agrifirm: 100 hectare soja in Nederland

Apeldoorn – Agrifirm verbreedt met 32 telers haar proeven met de sojateelt. De telers zijn verdeeld over het noorden en zuiden en samen goed voor 100 hectare soja. Daarmee is het proefareaal verdrievoudigd ten opzichte van 2013. Het Duitse Mona Naturprodukte wil ook in 2014 soja afnemen, waarmee commercieel een stevige bodem onder het proefproject is gelegd.

Agrifirm noemt de nieuwe fase van het sojaprogramma ‘praktijktest 2.0’. Voor specifieke toepassingen voor voeding en zuivel zijn nu ook kwaliteitseisen gedefinieerd. “Een verdere stap naar de volwassenheid van de teelt”, aldus directeur corporate affairs Ruud Tijssens van Agrifirm Group. Doel is onderzoeken of binnen vijf jaar een commercieel aantrekkelijke sojateelt in Nederland mogelijk is.

Agrifirm is een akkerbouw- en veevoercoöperatie. Voerbedrijven importeren nu veel soja uit Brazilië en Argentinië. Dat maakt de voersector en dus indirect de veehouderij strategisch kwetsbaar. De teelt van soja in Zuid-Amerika gaat volgens NGO’s zoals Greenpeace ook gepaard met verandering van grondgebruik. Delen van het regenwoud zijn in het verleden platgebrand voor veehouderij of sojateelt.

Naast Mona, dat graag nabij geteelde en niet-transgene soja gebruikt, draait ook het Belgische Danis mee in de praktijktest. Danis verwerkt de geoogste soja tot een enkelvoudige grondstof voor de veehouderij. Het product kan een deel van het aanvullend gevoerde sojaschroot vervangen.

Volgens Agrifirm is het rendement voor de telers vergelijkbaar met zomertarwe of gerst. Binnen het bouwplan geeft soja de grond rust. Voor melkveehouders biedt de praktijktest 2.0 een kans om lokaal de kringloop te sluiten.

Landbouw Innovatie Noord-Brabant, een samenwerking van provincie Noord-Brabant en de agrarische belangenorganisatie ZLTO heeft concreet toegezegd het programma te ondersteunen. Agrifirm verwacht een financiële bijdrage van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Beheer
WP Admin