Akkerbouw

Nieuws 756 x bekeken

Agressieve phytophthora nu ook in Spanje

Arkaute - De phytophthoraschimmel kan zich nu ook in Spanje geslachtelijk voortplanten. Dat heeft het Baskische onderzoeksinstituut Neiker-Tecnalia ontdekt. Tot voor kort kwam in Spanje alleen het paringstype A1 voor en kon de schimmel zich alleen ongeslachtelijk voortplanten. Een paringstype is een soort geslacht onder schimmels, zoals mannetjes en vrouwtjes bij zoogdieren.

In de Noord-Spaanse provincie Álava (Araba in het Baskisch) heeft het instituut phytophthoraschimmels gevonden van zowel het A1 als A2 paringstype. Contact tussen beide paringstypen is noodzakelijk voor seksuele voortplanting. De paringstypes zijn op drie verschillende plekken ontdekt, maar verdere verspreiding ligt op de loer.

Het Europese phytophthora-monitoringsonderzoek bevestigt eveneens dat in Spanje beide paringstypen voorkomen. Naast de bekende stam Blue 13 (EU13-A2) heeft de oude phytophthorastam EU2-A1 nog een groot aandeel in de Spaanse phytophthorapopulatie. Onderzoeker José Ignacio Ruiz de Galarreta van het Baskische onderzoeksinstituut verwacht dat deze oude stam snel verdrongen gaat worden door nieuwe agressievere stammen, afkomstig uit de geslachtelijke voortplanting.

Spanje bleef relatief lang gevrijwaard van geslachtelijk voortplantende phytophthora. In 1840 kwam de schimmel (paringstype A1) vanuit Amerika op in Antwerpen, en verspreidde zich daarna over Europa. In midden jaren 70 kwam ook het paringstype A2 aan in Noordwest-Europa, waarschijnlijk meegelift met een lading aardappelen uit Mexico. Pas nu, een kleine 40 jaar later, is de geslachtelijke variant dus ook de Pyreneeën overgestoken en heeft het het Iberisch schiereiland veroverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.