AkkerbouwNieuws

Aardappelschuren België liggen nog vol

Kruishoutem – België heeft nog veel consumptieaardappelen op voorraad liggen. Volgens het onderzoekscentrum PCA bedroeg de voorraad begin april net geen 1 miljoen ton. Dat is 140.000 ton meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Het is de één na grootste voorraad consumptieaardappelen van de laatste jaren.

Iets minder dan de helft van de voorraad aardappelen is nog vrij te verkopen, meldt PCA. Dat is gelijk aan het vijfjaarlijks gemiddelde. De grote voorraad is dus volledig toe te schrijven aan het grotere aandeel contracten, schrijft PCA in de nieuwsbrief. Het is de grootste voorraad aan gecontracteerde aardappelen ooit. Dit seizoen 2013/2014 zijn meer aardappelen onder contract geteeld dan vorig seizoen. De contractprijzen lagen hoger en de akkerbouwers telen meer monopolierassen. Van de voorraad bestaat bijna 630.000 ton uit Bintjes. Dat is 63 procent en is iets boven het gemiddelde. Volgens PCA zijn Bintjes dit seizoen ook meer onder contract geteeld dan in voorgaande jaren.

België oogstte vorig jaar 3,65 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 7 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde door een groei van het areaal en de goede hectareopbrengst.

PCA constateert dat dit seizoen veel aardappelen af land zijn geleverd. Tussen november en januari verliep de afzet normaal. In februari en maart zijn minder aardappelen afgeleverd. Er was minder vraag, zowel vanuit de verwerking als vanuit de export.

Beheer
WP Admin