Akkerbouw

Nieuws 764 x bekeken 2 reacties

'Veel buitenlanders in franse uiensector'

Brest – De Franse vakcentrale CFDT zet vraagtekens bij het grote aantal Oost-Europese werknemers in de uiensector 'terwijl de landbouw zelf voortdurend protesteert tegen de sociale dumping in Duitsland'.

Volgens de bond werken er alleen al in het departement Finistère in Bretagne, het belangrijkste tuinbouwgebied van Frankrijk, meer dan 600 buitenlanders in de uienvelden. De meerderheid van hen is volgens CFDT afkomstig uit Roemenië en Bulgarije. ''Tegelijkertijd richt de landbouwwereld zijn pijlen steeds op de sociale dumping door de Duitse slachthuizen.''

De bond stelt dat er in de regio voldoende werklozen zijn die op zoek zijn naar werk, zeker na de recente sluiting van enkele vleesbedrijven waarbij vele honderden ontslagen zijn gevallen. ''De Franse wetgeving is vooral interessant voor het inzetten van dit soort legaal handwerk omdat er vrijstellingen voor de sociale lasten van kracht zijn.''

Laatste reacties

  • richtr

    Niet alleen in de uien, hier in de Polders rond de Mont St Michel werken tegenwordig ook meerendeel Polen en Roemenen in de groenten.

    Ergste is nog dat er door werklozen word gezegd dat deze mensen hun banenen afpakken maar dat de boeren als ze Frans personeel zoeken niks kunnen vinden...

  • pinkeltje

    Niet veel anders dus dan in NL. Werklozen meer dan genoeg maar die gaan niet in de landbouw werken. En al helemaal niet tegen het loon waarvoor buitenlanders aan het werk gaan. Daar kan ieder het zijne over zeggen en van vinden maar dat gaat dus voorlopig niet veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.