AkkerbouwNieuws

Saldo vlokken hoger dan zetmeel

Doetinchem – De vlokkenteelt is financieel vooral interessant bij lagere zetmeelgehaltes. Telen van aardappelen voor de verwerking tot vlokken brengt dan, afhankelijk van het levertijdstip, een kleine 500 euro per hectare meer op dan zetmeelaardappelen.

Dat blijkt uit een saldoberekening door Boerderij Weekblad. Bij hoge onderwatergewichten brengen vlokkenaardappelen echter slechts enkele tientjes tot ruim 100 euro per hectare meer op dan zetmeelaardappelen.

Avebe zit met de uitbetalingsprijzen dit jaar aan de onderkant van de aardappelmarkt, terwijl afgelopen herfst 11 tot 14 euro per 100 kilo werd genoteerd voor vrije aardappelen voor vlokken. Vlokkenproducenten proberen zetmeeltelers daarom te paaien met contracten. Aviko Potato wil het te contracteren areaal voor de productie van vlokken en granulaten dit jaar verdubbelen tot 3.000 hectare. Ook andere vlokkenproducenten, zoals LambWeston, McCain en Emsland Group uit Cloppenburg (D.), zoeken aardappelen in Noord-Nederland.

Met een basiscontractprijs in week 40 van 92 euro per ton voor vlokken (owg 470 gram, 19 procent zetmeel) bij Aviko Potato en 58 euro voor zetmeelaardappelen, lijkt op het eerste gezicht aardappelen telen voor de vlokkenproductie financieel interessanter dan zetmeelaardappelen telen voor Avebe. Echter, de meerprijs verdampt voor een groot deel vanwege de hogere kosten voor transport, arbeid en opladen.

Ook speelt de vraag of een zetmeelteler nog ruimte in zijn areaal heeft voor vlokkenaardappelen. Aandelen inleveren bij Avebe voor 681 euro per aandeel of parkeren voor 150 euro per aandeel om ruimte te maken voor vlokkenaardappelen, is financieel niet interessant. Ook andere aspecten spelen een rol in de keus voor vlokken of zetmeel, zoals gemak, arbeid en risico op afkeur en aftrek. Dat laatst is bij vlokken groter dan bij zetmeelaardappelen.

Lees meer in Boerderij Weekblad.

Beheer
WP Admin