AkkerbouwNieuws

Resistent onkruid rukt op in Nederland

Apeldoorn – Resistente onkruiden in granen veroveren Nederland. Duist is het grootste probleem. Dat blijkt uit monitoring van Agrifirm en Bayer Crop Science.

Duist, windhalm en kamille worden steeds ongevoeliger voor herbiciden door eenzijdig middelengebruik in granen. Duist kan de tarwe-opbrengst wel 2 ton per hectare drukken.

Atlantis was tot nu toe het enige grassenmiddel waarvoor alle resistente populaties gevoelig waren. Drie jaar geleden zijn de eerste ongevoelige exemplaren ontdekt. Afgelopen jaar bleek op een proefveld van Bayer Cropscience in Appingedam een duistpopulatie al 100 procent ongevoelig tegen een tweemaal een hoge dosering Atlantis.

Ook resistente windhalm kruipt steeds meer westwaarts op vanuit Duitsland, vooral door versleping door bijvoorbeeld combines en aardappel- en bietenrooiers. In Oost-Nederland, van Groningen tot Zuid-Limburg, zijn de eerste aanwijzingen gevonden van verminderd gevoelige windhalm. In Duitsland en België is dat al eerder waargenomen.

In Friesland is op twee tarwestoppels resistente kamille aangetroffen, op percelen waarop drie maal achter elkaar tarwe is geteeld. Drie keer hetzelfde herbicide bleek al voldoende om een minder gevoelige kamillepopulatie te creëren.

In suikerbieten blijkt melganzevoet steeds minder gevoelig te worden metamitron. Dit speelt vooral op de noordoostelijke zand- en dalgronden en Zuidoostelijke zandgronden waar aardappelen en mais een belangrijke rol in het bouwplan spelen.

“Het risico op het ontstaan van resistent onkruid zit bij Nederlandse telers nog niet in de hoofden,” ervaart Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij Agrifirm Plant. “Ze zien het als een buitenlands- en Noord-Nederlands probleem, maar door de import van stro voor de bollenteelt en de veehouderij lift ook het resistente zaad mee. Zo is het een landelijk probleem geworden. In de bollengebieden in Noord-Holland, in de Haarlemmermeer en in Flevoland ook al resistent onkruiden aangetroffen.”

Beheer
WP Admin