AkkerbouwNieuws

Rabobank verwacht daling tarweprijs

Londen – De recente stijging van de tarweprijs is tijdelijk. De Rabobank verwacht dat tarwe volgend seizoen goedkoper wordt. Dat komt vooral door de gunstige vooruitzichten voor de tarweproductie in de Europese Unie en de landen rond de Zwarte Zee.

Tarwe werd sinds begin februari steeds duurder door de politieke crisis in Oekraïne en de droogte in de Verenigde Staten. Maar Rabobank Agri Commodity Markets Research verwacht een prijsdruk in seizoen 2014/2015, dat in de EU op 1 juli begint. De grote tarwe-exporteurs krijgen in 2014/2015 meer tarwe beschikbaar voor de export. Bovendien is er veel mais. Dat drukt de vraag naar tarwe als grondstof voor veevoer, stellen de Rabo-analisten in het maandelijkse rapport over de wereldmarkt. De tarweprijs op de termijnmarkt in Chicago steeg sinds eind januari met 30 procent. Alleen in maart kwam er al 18 procent bij.

De Rabobank constateert dat de graanexport vanuit Rusland of Oekraïne tot nu toe geen last had van de politieke crisis. De Rabo-analisten maken wel een voorbehoud bij de prijsdaling. Als de crisis tussen Rusland en Oekraïne uit de hand loopt en de export van graan uit die landen wordt belemmerd, dan veroorzaakt dat sterke prijsstijgingen voor alle graan. De analisten verwijzen naar 2010 en 2012. Toen werden beide landen getroffen door droogte, waardoor ze veel minder graan verkochten op de wereldmarkt. Dat leidde in 2010 tot een prijsstijging bij tarwe van 77 procent. In 2012 dreef het beperkte aanbod de tarweprijs op met 54 procent.

De huidige droogte in de VS heeft volgens de Rabobank een tijdelijk effect op de tarweprijs.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin