AkkerbouwNieuws

NAV: ontheffing nodig voor stuifdek

Noordhoek – De akkerbouwers in de Veenkoloniën en op Texel hebben dringend een ontheffing nodig voor de stuifbestrijding. Anders dreigt opnieuw grote schade.

Dat bepleit de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). In het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn (2014-2017) staat dat akkerbouwers op de noordoostelijke zandgronden en op Texel runderdrijfmest bovengronds mogen uitrijden om stuifschade te voorkomen. Maar het actieprogramma is nog niet goedgekeurd door Brussel. Daarom heeft de Nederlandse melkveehouderij nog geen derogatie gekregen.

Daardoor geldt het verbod op runderdrijfmest als stuifbestrijding nog steeds, zegt NAV-bestuurder Klaas Hoekstra. “Drie jaar geleden is het verbod ingesteld op het bovengronds uitrijden van runderdrijfmest als anti-stuifdek. Maar ieder jaar bleek deze toepassing onmisbaar voor de akkerbouwers.”

Er kwamen wel ontheffingen, stelt Hoekstra. “Maar die kwamen te laat. Vaak was er al veel stuifschade ontstaan vóór de ontheffing een feit was. Dat heeft de akkerbouw vorig jaar enkele miljoenen euro’s gekost. Akkerbouwers moesten niet alleen percelen opnieuw inzaaien. De late herinzaai drukte ook de opbrengsten. En je loopt kans op verspreiding van bodemziekten. Bovendien is verstuiving vervelend voor alle plattelandsbewoners in de regio.”

De NAV vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma snel een ontheffing in te stellen. “Het is mooi weer. Er worden deze week volop bieten gezaaid. Zonder stuifdek is de kans op stuifschade heel groot.”

Een woordvoerder van Dijksma zegt dat de overheid in principe weer een ontheffing kan verlenen. Hij kan geen uitsluitsel geven of dat gebeurt. “De Tweede Kamer debatteert woensdag met de staatssecretaris over het mestbeleid.”

Beheer
WP Admin