Akkerbouw

Nieuws 958 x bekeken 1 reactie

Hoge ziektendruk van septoria en gele roest

Mijdrecht - Het aantal matig en zwaar met septoria besmette wintertarwepercelen is nu met 65 procent bijna twee keer zo hoog als in 2013, toen lag het percentage besmette percelen rond deze tijd op 38 procent. Vooral op de vroeger gezaaide, al wat verder ontwikkelde, percelen is de septoria-druk hoger. Dat blijkt uit de landelijke monitoring 'Ziektendruk in wintertarwe', waarmee Bayer CropScience weer van start is gegaan.

Gele roest komt ook op een flink aantal percelen voor. Hier is de druk vooral afhankelijk van de rasgevoeligheid van het geteelde ras en veel minder van de zaaidatum/gewasontwikkeling. Bruine roest is op één perceel gevonden.

In totaal worden nu 97 tarwepercelen intensief gevolgd, van Vogelwaarde in Zeeuws-Vlaanderen tot Nieuw Beerta in Oldambt.

Door het uitblijven van winters weer komt de tarwe bijzonder groen en vroeg ontwikkeld de winter uit. De gewasontwikkeling loopt zo'n twee tot vier weken vóór ten opzichte van een 'normaal' jaar.

Eén reactie

  • farmerbn

    Nog steeds niets aan de hand dus de kop van het artikel kan op een anders toon.

Of registreer je om te kunnen reageren.