Akkerbouw

Nieuws 554 x bekeken

FAO ziet toename transgene vermenging

Rome – Vermenging van transgene grondstoffen met gangbare komt steeds vaker voor. Tussen 2002 en 2012 zijn 198 vermengingen gemeld. Daarvan dateren 138 uit de periode 2009 tot en met 2012.

De Wereldvoedselorganisatie FAO maakte voor het eerst een inventarisatie van ongewenste vermengingen van transgene grondstoffen met grondstoffen die niet genetisch zijn gemodificeerd. Het onderzoek is uitgevoerd in 75 landen. Die hebben allemaal hun eigen normen voor vermenging. Vijftig landen hanteren een nultolerantie voor niet-toegelaten transgene grondstoffen. Dertig landen telen transgene gewassen. De FAO telt 193 leden.

Volgens de FAO neemt de kans op vermenging toe door de groei van het areaal transgene gewassen. De vondsten leiden tot hoge kosten. De vermengde lading moet terug naar het land van herkomst, naar een andere bestemming of wordt vernietigd. Ook leidt het soms tot importbeperkingen.

De FAO benadrukt dat de vermenging vaak gaat om heel kleine hoeveelheden transgene grondstoffen. Die komen meestal uit de VS, Canada en China. De FAO kreeg de meeste meldingen bij lijnzaad, rijst, mais en papaya.

Het aantal incidenten valt in het niet bij de miljoenen tonnen grondstoffen die wereldwijd worden verhandeld, zegt Renata Clarke, voedselveiligheidsdeskundige bij de FAO. "Maar de kosten van ongewenste vermenging zijn hoog. Daarom houden wij deze week een congres in Rome om met landen te praten over dit probleem. Van de 75 landen die meededen aan het onderzoek, hebben 37 niet of nauwelijks apparatuur om transgene bestanddelen op te sporen. Zij vragen de FAO om hen daarbij te helpen."

Of registreer je om te kunnen reageren.