Akkerbouw

Nieuws 1672 x bekeken laatste update:20 mrt 2014

De Groot en Slot stopt met rassenlijst

Broek op Langedijk – De Groot en Slot stopt met deelname aan de Rassenlijst Zaaiuien. Het bedrijf heeft hiertoe besloten omdat het rassenonderzoek dit jaar alleen in het zuidwesten van het land plaatsvindt, met minder uienrassen.

De Groot en Slot is marktleider in uienrassen. Het zaadbedrijf stopt met de deelname aan de Rassenlijst Zaaiuien, omdat de telersbijdrage via het Productschap Akkerbouw weg valt. Er blijven nog zeven zaadbedrijven over, die samen waarschijnlijk minder dan de helft van de markt hebben. Het rassenonderzoek moet in afgeslankte vorm verder door de opheffing van de productschappen per 1 januari 2015.

De Groot en Slot was al geen grote fan van het rassenonderzoek. Enkele jaren geleden wilde het bedrijf de deelname al beëindigen als het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC), een samenwerkingsverband tussen DLV Plant en Kenniscentrum Rusthoeve, niet ging samenwerken met Ui & Peen (Agrifirm Plant en PPO). Volgens de wens van de productschappen gingen de twee organisaties samen verder.
Voor het wegvallen van de telersbijdrage vanuit het productschap is nog geen oplossing gevonden. Een optie is geld innen via de zaadverkoop en dat geld investeren in rassenonderzoek. Maar dan moet iedereen wel ieder zaadbedrijf eerlijk vertellen hoeveel uienzaad ze hebben verkocht.
UIKC investeert dit seizoen zelf meer in het rassenonderzoek. Luc Remijn van UIKC benadrukt het nut van onafhankelijk onderzoek. "Dat is onze kracht. We vinden het jammer dat we dit jaar niet samenwerken met Ui & Peen en dat we minder geld binnen krijgen doordat De Groot en Slot niet meedoet. Maar we gaan gewoon door. Er zijn nog zeven andere zaadbedrijven. Daarmee onderzoeken we zeventien uienrassen."
Doel van het onderzoek van UIKC is de kwaliteit van de uien met het oog op de exportpositie van Nederland, benadrukt Remijn. "Dat is belangrijk voor de hele keten. Daarom doen we naast rassenonderzoek ook onderzoek naar kwaliteit. Daaraan doen alle zaadbedrijven mee. En daarin zijn alle bedrijven even belangrijk."

Of registreer je om te kunnen reageren.