Akkerbouw

Nieuws 1357 x bekeken 1 reactie

Brussel stemt in met stuifdek

Den Haag – De Europese Commissie stemt in met het gebruik van runderdrijfmest als stuifdek. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Dijksma zijn er geen betaalbare alternatieven beschikbaar om winderosie en daarmee schade aan pas gekiemde planten te voorkomen. De vrijstelling geldt alleen voor bouwland in het Veenkoloniale zandgebied en op Texel.

Het aanbrengen van een stuifdek werd in 2010 verboden. Daarna gaf de overheid ieder jaar een ontheffing. Die kwam vaak te laat, waardoor de akkerbouwers in die gebieden veel schade leden. Nu wordt de ontheffing opgenomen in het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat geldt vanaf 2014 tot en met 2017. Daarmee wordt de ontheffing permanent.

Het actieprogramma is echter nog niet goedgekeurd door Brussel, ook al stemt de Commissie wel in met de ontheffing voor het toepassen van een stuifdek met runderdrijfmest. Bovendien moet de Nederlandse overheid nog een formeel traject afleggen, zoals een adviesaanvraag bij de Raad van State, alvorens de nieuwe regels van kracht worden.

Voor dit jaar kan Dijksma een ontheffing geven, als de goedkeuring van het actieprogramma te lang op zich laat wachten. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond verwacht dat de staatssecretaris dat doet, zegt bestuurder Klaas Hoekstra. "Het zou vreemd zijn als de staatssecretaris die ontheffing niet verleent, terwijl de Commissie instemt met de maatregel. Volgende week worden volop bieten gezaaid in de Veenkoloniën. De boeren willen dan direct de drijfmest er op brengen om schade te vermijden."

De staatssecretaris debatteert donderdag met de Tweede Kamer over het actieprogramma.

Eén reactie

  • Seizoenskrediet

    Waarom alleen in het veenkoloniale gebied en op Texel?
    Volgens mij zijn er meer gebieden in Nederland met stuifgevoelige zandgronden.
    Die moeten het maar weer doen met fors duurdere papierpulp?
    De media is deze week weer vol van het woord discriminatie.....nou dit is discriminatie!

Of registreer je om te kunnen reageren.