Akkerbouw

Nieuws 749 x bekeken

Australië produceert minder koolzaad

Canberra – Australië produceert in seizoen 2014/2015 minder dan 3 miljoen ton koolzaad.

Het wordt de kleinste oogst in vier jaar, meldt het overheidsbureau Abares. Het bureau schat de oogst in op 2,95 miljoen ton. Dit seizoen hebben de akkerbouwers 3,5 miljoen ton geoogst.

Het heeft weinig geregend in het oosten van het continent in de staten Queensland, New South Wales, South Australia en Victoria. Koolzaad kan niet in droge grond worden gezaaid. Daarom verwacht Abares dat het areaal met 127.000 hectare krimpt naar 2,4 miljoen hectare. Door de kleinere productie zakt de export van 3,0 miljoen ton dit seizoen naar 2,0 miljoen ton in 2014/2015.

Ondanks de lagere productie gaat Abares uit van een prijsdaling. Dit seizoen ontvangen de telers gemiddeld 515 Australische dollar per ton (337 euro). Volgend seizoen zakt dat naar 494 dollar (323 euro). Dat komt omdat de wereld een record aan oliezaden oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.