Akkerbouw

Nieuws 1048 x bekeken 2 reacties

USDA: meer soja en minder mais en tarwe in VS

Washington – De akkerbouwers in de VS zaaien dit jaar meer sojabonen en minder mais en tarwe. Mais, tarwe en sojabonen worden goedkoper in het nieuwe seizoen 2014/2015. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bekend op de Outlook Conference in Arlington in Virginia.

Het USDA gaat in de eerste areaalprognose van het nieuwe seizoen uit van een maisareaal van 37,3 miljoen hectare. Vorig jaar teelde de akkerbouwers 38,6 miljoen hectare, het grootste maisareaal in de VS sinds 1936. Het maisareaal krimpt dit jaar naar verwachting met 3,4 procent en wordt het vierde grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij een gemiddeld groeiseizoen oogst de VS echter nog altijd veel meer dan nodig is. Dat drukt de prijs in seizoen 2014/2015 met 15 procent, verwacht het USDA.

De akkerbouwers zijn dit jaar ook minder geïnteresseerd in tarwe. Het USDA verwacht een tarweareaal van 22,5 miljoen hectare. Dat is 400.000 hectare minder dan vorig jaar, een daling van 1,7 procent. De krimp van de arealen wordt veroorzaakt door de daling van de graanprijzen. Vooral mais is een stuk goedkoper geworden. Het USDA verwacht dat tarwe 22 procent goedkoper wordt in 2014/2015 in vergelijking met dit seizoen.

De krimp bij mais en tarwe wordt deels gecompenseerd bij sojabonen. Het USDA verwacht een areaal van 32,2 miljoen hectare. Dat is een groei van 3,9 procent. De Amerikaanse akkerbouwers zaaiden nooit eerder zo'n groot areaal sojabonen, als de prognose van het USDA uitkomt. De sojaprijs ligt relatief op een hoger peil dan de maisprijs. Dat leidt tot een beter saldo. Daarom reserveren akkerbouwers in hun bouwplan meer ruimte voor sojabonen. Dat gaat ten koste van mais. Daarmee lopen de akkerbouwers het risico achter de markt aan te telen. Het USDA verwacht een prijsdaling van 24 procent bij sojabonen in seizoen 2014/2015 vanwege de groei van het areaal.

Het USDA verwacht dat de akkerbouwers in de VS dit jaar ook meer rijst en katoen telen. Deze gewassen leveren dit seizoen een goed saldo op.

Laatste reacties

  • ed12345

    Jan Engwerda zoals ik al eerder heb opgemerkt denk ik dat veel soya voor komende herfst al verkocht is op de de termijnmarkt laatste herfst toen de prijzen nog heel goed waren en dat de eerste reden is voor de switch van mais naar soya Straks zal de beurs er alles aan doen (door tijdelijk) betere prijzen voor mais te noteren om toch zoveel mogelijk acres mais in de grond te krijgen

  • farmerbn

    Als we terugkijken de laatste 10 jaren dan heeft de USDA vaak slecht gewerkt. Steeds zaten ze te hoog in de opbrengsten zodat de prijzen onterecht te laag waren. Graag bij weer een nieuw bericht erbij zetten hoe vaak USDA er langs zit in de prognoses. Men kan dan meteen zien dat ze niet betrouwbaar zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.