Akkerbouw

Nieuws 1729 x bekeken

Spuiten rond einde uitstoeling maakt tarwe gezonder

Apeldoorn - Spuiten met chloorthalonil op T0 en T1 loont. Dat blijkt uit twee proeven met diverse fungicideschema's van Agrifirm in het Brabantse Langeweg en bij PPO in het Drentse Valtermond.

Het toevoegen van chloorthalonil op T0 of T1 levert een hogere tarwe-opbrengst op. Het opbrengstverschil is niet significant, maar een trend was wel zichtbaar, aldus Harry Roerink, senior kenniscoördinator van Agrifirm.

Hoe vroeger de tarwe gezaaid, hoe groter het effect. Uitgedrukt in euro's kan een T0-bespuiting een saldoverhoging opleveren van circa 50 per euro hectare. Een bespuiting met chloorthalonil kost globaal zo'n 15 euro per hectare. Voor de kosten hoeft een teler het toevoegen van chloorthalonil niet te laten.

In Nederland is deze vroege bespuiting nog geen gangbare praktijk, maar in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk al wel. Een T0-bespuiting, dus rond einde uitstoeling net voor de eerste knoop rond eind maart, begin april, zorgt voor een schone start. De bespuiting met chloorthalonil 'poetst' de vroege septoria en roestsporen weg, zodat de SDHI's op T1 op een schoon gewas worden gespoten. De bespuiting voorkomt dat sporen naar boven spatten en nieuw gevormd blad infecteren. De SDHI's zijn preventief sterk, maar curatief niet zo sterk. Schoon beginnen maakt de gangbare spuitschema's bedrijfszekerder, stelt Roerink.

De proeven zijn uitgevoerd met chloorthalonil, maar gelden ook voor mancozeb, blijkt uit internationaal literatuuronderzoek. Door middelen met verschillende werkingsmechanismen tegen septoria te gebruiken, is langer gebruiken te maken van de chemie. De SDHI's zijn namelijk resistentiegevoelig. Voorbeelden van chloorthalonil-middelen zijn UPL Chlorothalonil en Daconil 500, voorbeelden van mancozeb Penncozeb DG en Dithane en Tridex. Naast het mixen van middelen adviseert Roerink ook te kiezen voor minder vatbare rassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.