AkkerbouwNieuws

Saoedi-Arabië moet meer graan importeren

Riyad – Saoedi-Arabië wordt één van de grootste graanimporteurs in de wereld. Het land ontmoedigt de graanteelt om de waterreserves te sparen.

In 2016 komt er een verbod op de teelt van tarwe. De teelt van gerst en mais wordt sinds 2003 ontmoedigd en stelt niet veel meer voor. Saoedi-Arabië produceert dit seizoen nog maar 600.000 ton tarwe, 96.000 ton mais en 15.000 ton gerst, meldt de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Riyad. De productie van tarwe zakt 14 procent, die van gerst en mais blijven vrijwel stabiel.

Omdat de binnenlandse productie langzaam verdwijnt, groeit de import. Saoedi-Arabië koopt dit seizoen 3 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Dat is de helft meer dan vorig seizoen. De gerstimport stijgt met ruim 12 procent naar 9,3 miljoen ton. Het land importeert 2,3 miljoen ton mais. Dat is een groei van 11 procent. De gerst wordt vooral gebruikt als voer voor de kamelen. De mais is bestemd voor de groeiende pluimveesector. Tarwe is vooral voor humaan gebruik.

Het besluit om de graanteelt te beëindigen dateert uit 2008. Het betekende een breuk met het verleden. Sinds begin jaren 80 probeerde de overheid zelfvoorzienend te worden voor tarwe.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin