AkkerbouwNieuws

‘Russische grens weer open voor Nederlands pootgoed’

Den Haag – De Russische grens is weer open voor Nederlands pootgoed. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Feitelijke export naar Rusland is er nog niet, omdat de pootgoedbedrijven nog in afwachting zijn of er nog nadere fytosanitaire inspecties nodig zijn vanuit Rusland. Daarbij wordt ook gekeken of de nieuwe regels werkbaar zijn voor de Nederlandse bedrijven.

Dijksma is blij dat de markt weer open is, zo zei ze tijdens het debat. De grens was sinds juni vorig jaar dicht voor Nederlandse en andere Europese pootaardappelen, omdat Rusland vindt dat er onvoldoende garanties zijn dat de aardappelen uit ziektevrije gebieden komen.

De basisafspraak om de grens te openen is al gemaakt op de Grüne Woche. “Er moeten nu nog een paar zaken op fytosanitair vlak afgehandeld worden. Wij werken daar samen met de Russische fytosanitaire dienst hard aan”, aldus het ministerie. 

De pootgoedsector reageerde verbaasd op de mededeling dat export weer mogelijk is. “Het zou mooi zijn als de export snel op gang komt, maar dat is nu nog niet mogelijk”, zegt Jan Gottschall van de Nederlandse Aardappel Organisatie. De sector bereidt zich wel voor om dit voorjaar te gaan exporteren.

Beheer
WP Admin