Akkerbouw

Nieuws 2226 x bekeken 8 reacties

'Russische grens weer open voor Nederlands pootgoed'

Den Haag – De Russische grens is weer open voor Nederlands pootgoed. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Feitelijke export naar Rusland is er nog niet, omdat de pootgoedbedrijven nog in afwachting zijn of er nog nadere fytosanitaire inspecties nodig zijn vanuit Rusland. Daarbij wordt ook gekeken of de nieuwe regels werkbaar zijn voor de Nederlandse bedrijven.

Dijksma is blij dat de markt weer open is, zo zei ze tijdens het debat. De grens was sinds juni vorig jaar dicht voor Nederlandse en andere Europese pootaardappelen, omdat Rusland vindt dat er onvoldoende garanties zijn dat de aardappelen uit ziektevrije gebieden komen.

De basisafspraak om de grens te openen is al gemaakt op de Grüne Woche. "Er moeten nu nog een paar zaken op fytosanitair vlak afgehandeld worden. Wij werken daar samen met de Russische fytosanitaire dienst hard aan", aldus het ministerie. 
De pootgoedsector reageerde verbaasd op de mededeling dat export weer mogelijk is. "Het zou mooi zijn als de export snel op gang komt, maar dat is nu nog niet mogelijk", zegt Jan Gottschall van de Nederlandse Aardappel Organisatie. De sector bereidt zich wel voor om dit voorjaar te gaan exporteren.

Laatste reacties

 • radewijk

  Die paar extra borrels die Poetin in het Holland House gedronken heeft zal ook wel geholpen hebben om de grenzen weer open te krijgen.

 • AD AKKERMANS

  Had gehoopt dat hij dicht zou blijven. Door onderlinge prijsafspaken tussen de kweekbedrijven word het pootgoed veel te duur voor de consumptieteler en de EU doet er iks aan

 • info36

  Pluim voor Rutte! Heeft zich gelukkig niets aangetrokken van al dat gezemel in Nederland. Rare lui allemaal! Kunnen zich beter druk maken over de mensenrechten in Saudie Arabie. Je moet de Russen vooral niet tarten, dan gooi je je eigen glazen in. Iets wat die domme Europeanen al te veel doen.

 • Mels

  Akkermans,vreselijke zuurpruim. Je bent zeker de enige die wat mag verdienen. Wel 65000 euro voor land per ha betalen maar zeiken op de pootgoed leveranciers dat ze te duur zijn,ja ja.

 • johannetje

  Een zware delegatie was zo gek nog niet. Zelfs heeft Poetin tegen Rutte gezegt dat hij de homo wet nog eens zal gaan heroverwegen. Russen zijn gevoelig voor erkenning. Rutte en Alex hebben dat goed begrepen. Bij protesten gaan de Russen in de ankers.

 • agri2

  Mels, hoe weet jij dat A.A. 65000 euro betaald voor land?

 • alco1

  Poetin, Alex en Rutte zijn mensen als u en ik, niet meer en niet minder.
  Dat sommigen macht en geld hebben is vaak niet relevant. Gerespecteerd worden is de grootste rijkdom en opent deuren om ook duistere zaken aan het voetlicht te brengen. Als respect ontbreekt wordt geld en macht wel bepalend en zal barricades opwerpen.

 • agratax2

  alco1. Jij hebt begrepen waar het in het leven over gaat. Respect voor de ander en eerlijk je mening geven. Te veel zeiken over -hoe slecht je wel niet wordt behandeld- en dan die anderen negeren werkt averechts. Ik heb het wel gehad met die positieve discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland, het zou beter zijn als deze mensen minder aandacht op zichzelf zouden richten, werden ze als normale mensen gezien en behandeld. Bestond discriminatie niet eens.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.