Akkerbouw

Nieuws 1373 x bekeken

Rusland start inspectie pootgoedsector

Moskou – Russische inspecteurs zijn begonnen aan de controle van Nederlands pootgoed. Ook Wit-Rusland neemt deel aan de inspectie. Die duurt tot en met zondag, meldt Rosselkhoznadzor, de Russische voedselautoriteit.

Rusland verbiedt sinds 1 juli 2013 de import van consumptieaardappelen, pootaardappelen en overig plantmateriaal uit de EU. Rusland vindt dat de EU onvoldoende garanties biedt dat de producten uit ziektevrije gebieden komen. Wit-Rusland sloot op 1 februari de grens, in navolging van Rusland. Rosselkhoznadzor neemt monsters van pootgoed en analyseert die in Rusland. Als de monsters in orde zijn kan de grens weer open gaan, meldt de autoriteit.

De handelshuizen die pootgoed willen verkopen aan Rusland, hebben adressen van telers doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico betwijfelt of Rusland dit voorjaar nog voldoende pootgoed kan krijgen. "Daar hebben we de Russen ook voor gewaarschuwd. Er is veel vraag naar pootgoed. Een ras als Romano, dat specifiek is bestemd voor Rusland, is nog beschikbaar."

Van Hoogen denkt dat de inspecties positief uitpakken. "We leveren goede kwaliteit pootaardappelen. Ik denk wel dat de Russische grens voorlopig dicht blijft voor consumptieaardappelen."

De Russen brachten eerder een bezoek aan de Finse pootgoedsector. Volgens directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC kan Finland sinds woensdag weer pootgoed exporteren naar Rusland. "Dat is ruim 14 dagen na de inspecties. Als dat nu weer zo lang duurt, krijgen we wellicht pas in de tweede helft van maart uitsluitsel."

Of registreer je om te kunnen reageren.