Akkerbouw

Nieuws 1000 x bekeken

Ruim 4 ton voor oprichten kenniscentrum e-Optima

Emmeloord – Er komt naar verwachting ruim 4 ton beschikbaar voor e-Optima (Emmeloord Onion Potato Technology Information Management), een digitaal kenniscentrum voor de aardappel- en uienketen.

Dat is onlangs besproken in het College van B en W in de gemeente Noordoostpolder. "Het wachten is nu op akkoord van de provincie", zegt een medewerker van de gemeente. "Ik ga ervan uit dat dat goed komt."

Het grootste deel van het bedrag, bijna 3 ton, komt uit de pot Zuiderzeelijngelden. De provincie doet daar bijna 80.000 euro bij en de gemeente staat garant voor 60.000 euro. Hiermee krijgt e-Optima beschikking over ruim 430.000 euro voor de oprichting van het kenniscentrum. Het kenniscentrum komt voort uit samenwerking tussen de bedrijven Tolsma-Grisnich, Agrico, NAK, Wageningen UR, Waterman Onions, Milan Innovincy en Techforce Innovations.

Doel van e-Optima is het vormen van een database waarin informatie over de teelt, opslag en verwerking van aardappelen en uien wordt vastgelegd. Hiermee moet de positie van Emmeloord als wereldwijde aardappelen- en uienhoofdstad worden versterkt. Gebruikers gaan voor de informatie betalen. Voor het uitvoeren van het werk wordt personeel aangenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.