Akkerbouw

Nieuws 2309 x bekeken 1 reactie

Meer winst Cosun dankzij meevaller

Breda – Cosun verhoogde de omzet vorig jaar met 11 procent. De netto-winst groeide 1 procent, dankzij een financiële meevaller. De financiële opbrengst per hectare bereikte voor de bietentelers een nieuw record van 4.917 euro.

Bietentelerscoöperatie Cosun boekte over 2013 een omzet van 2.166 miljoen euro. In 2012 lag dat op 1.945 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zakte 9 procent naar 175 miljoen euro. Het netto-resultaat groeide 1 procent naar 139 miljoen euro.

Cosun kreeg vorig jaar 20 miljoen euro terug van Brussel, omdat de Europese suikersector tussen 2001 en 2005 te veel exportheffing betaalde. Zonder deze financiële meevaller daalt het netto-resultaat met ruim 4 procent naar 132 miljoen euro, na het verrekenen van de belastingen.

Directievoorzitter Robert Smith noemt 2013 een goed jaar voor Cosun. "De ledentoeslag bedraagt €32,75 per ton quotumbieten. Daarmee evenaren we het record over 2012."

De ledentoeslag geeft weer hoe de dochterbedrijven van Cosun hebben gepresteerd. Smith: "Suiker Unie haalde dankzij de hoge Europese suikerprijzen opnieuw een zeer hoog resultaat. Bovendien is meer suiker geproduceerd. Aardappelverwerker Aviko haalde een hogere omzet, maar had in de eerste drie kwartalen van 2013 veel last van de hoge aardappelprijzen. De productiecapaciteit van de fabrieken is niet optimaal benut. Dankzij de lagere aardappelprijzen in het laatste kwartaal sloot Aviko 2013 toch nog positief af."

Cosun voerde vorig jaar een reorganisatie door bij SVZ. Daardoor verbeterde het resultaat bij de producent van groente- en fruitingrediënten. Ook bij cichoreiverwerker Sensus steeg de omzet. De omzet bij Duynie, dat voer en zetmeel vermarkt, steeg 50 procent door de overnames van Beuker en de voeractiviteiten van Jan Bakker. Duynie maakte vorig jaar winst, zegt Smith. "Maar het resultaat was lager dan in 2012. De zetmeelactiviteiten hadden het moeilijk door de hevige concurrentie."

Smith constateert dat suiker in de EU eind vorig jaar goedkoper werd. "Die prijsdaling zet door. Dat drukt het resultaat van Suiker Unie in 2014."

Desondanks staat de coöperatie er goed voor, zegt voorzitter van de raad van beheer Jos van Campen. "We blijven investeren in innovaties en kostenverbeteringen. De laatste twee jaar hebben we daar 280 miljoen euro in gestoken. We investeren de komende drie jaar daar nog eens 400 miljoen euro in."

Van Campen wordt begin juni opgevolgd door Dirk de Lugt. De Lugt wilde tijdens de persconferentie in Breda niet in gaan op de vraag of hij niet vreest dat hij in zijn eerste jaar lagere bedrijfsresultaten moet verdedigen. "Vanaf juni beantwoord ik al uw vragen."

Eén reactie

  • agri2

    Als aardappelteler wen je er bij Cosun nooit aan:

    ........ Dankzij de lagere aardappelprijzen in het laatste kwartaal ...............

Of registreer je om te kunnen reageren.