Akkerbouw

Nieuws 1152 x bekeken

Hogere suikeropbrengst bij beregenen

Oud Gastel - Beregening van suikerbieten op zandgrond leverde over de afgelopen zes jaar gemiddeld 1.240 kilo extra suiker per hectare op. Voor deze extra opbrengst is 57 millimeter water gegeven.

Dat blijkt uit de cijfers van Unitip, het  teeltregistratie- en adviesprogramma voor suikerbieten van bietenverwerker Suiker Unie. Afgelopen seizoen leverden beregende bietenpercelen op zandgrond 1,41 ton meer suiker per hectare dan de niet-beregende. Vooral op zand en dalgronden is ten opzichte van voorgaande jaren veel beregend. Op zandgrond is 40 procent van de bietenpercelen beregend en op dalgrond 10 procent, op kleigronden is minder dan 5 procent van de bietenpercelen beregend.

Vanwege de meestal beperkte beregeningscapaciteit maken telers altijd de afweging welk gewas voorrang krijgt. In de praktijk betekent dit dat de bieten pas na de aardappelen komen.

Om beter inzicht te krijgen wanneer het rendabel is om suikerbieten te gaan beregenen is binnen het project IJKakker onderzoek opgestart. Suiker Unie onderzoekt hierin samen met IRS, DLV Plant, NEO, PPO en Dacom of met behulp van bodemsensoren, satellietbeelden, radarbeelden en beregeningsmodellen het optimale beregeningsmoment bepaald kan worden. Het onderzoek is in 2013 gestart maar heeft nog geen concrete resultaten opgeleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.