Akkerbouw

Nieuws 1247 x bekeken

Hittegolf Brazilië duwt suikerprijs omhoog

Londen - De suikerprijs stijgt door een hittegolf in Brazilië. Het termijncontract voor levering in maart werd op de termijnmarkt in Londen in tien handelsdagen 9 procent duurder. Het maartcontract sloot maandag op $438,90 per ton witsuiker.

De suikerprijs daalde maanden achter elkaar. Half januari was het maartcontract ruim 90 dollar goedkoper dan een jaar eerder. Eind januari zakte het contract even onder de grens van 400 dollar. De prijsdaling werd veroorzaakt door goede oogstprognoses.

Maar de hittegolf in Brazilië houdt aan, vooral in die regio's waar het meeste suikerriet wordt geteeld. Het land is de grootste producent en exporteur van suiker in de wereld. In sommige regio's zijn recordtemperaturen gemeten. Door de droogte is veel suikerriet verdord, dat van november tot en met januari wordt geplant. Veel telers hebben hun rietplantages door de droogte niet verjongd. Dat kost productie.

Analisten verwachten geen groot effect op de suikerprijs in dit seizoen, omdat de wereld een groot overschot produceert. De schattingen van de diverse marktbureaus lopen uiteen van 2,0 tot 4,7 miljoen ton op een jaarlijks verbruik van rond de 177 miljoen ton. Maar volgend seizoen 2015/2016 kan de huidige droogte leiden tot een hogere suikerprijs. Het duurt ongeveer anderhalf jaar voor het pas geplante riet geoogst kan worden voor de suikerproductie.

Analistensite Agrimoney meldt dat ook andere landen minder suiker gaan produceren. Veel riettelers verkleinen hun rietareaal vanwege de lage suikerprijzen. Eind januari lag de suikerprijs op het laagste niveau in bijna vijf jaar. China is één van de grootste suikerimporteurs. Daar is in sommige regio's het areaal meer dan 10 procent gekrompen.

In India hebben de suikerverwerkers een enorme betalingsachterstand opgelopen. Volgens Agrimoney moeten zij nog 6 miljard dollar (4,4 miljard euro) betalen aan de riettelers. Door de betalingsachterstand verkleinen de telers hun rietareaal. India is de tweede suikerproducent in de wereld.

In Thailand is het fonds opgedroogd dat de suikerexport financieel ondersteunt. Analisten verwachten dat de suikerprijs in Thailand daardoor daalt. Ook dat werkt een verdere krimp van het areaal suikerriet in de hand. Thailand is de tweede suikerexporteur in de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.