Akkerbouw

Nieuws 628 x bekeken

EU teelt 15 procent meer transgene mais

Manilla – De EU teelde vorig jaar 148.013 hectare transgene mais. Dat is 15 procent meer dan in 2012, meldt de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA), een organisatie die genetische modificatie wil bevorderen. Daarvan staat 136.962 hectare in Spanje.

Verder wordt de mais geteeld in Roemenië, Portugal, Tsjechië en Slowakije. Een aantal lidstaten verbiedt de teelt van transgene mais. In Portugal, Tsjechië en Slowakije kromp het areaal. ISAAA schrijft dat toe aan de ingewikkelde vergunningverlening.

Wereldwijd groeide het areaal transgene gewassen naar 175,2 miljoen hectare. Dat is 2,9 procent meer dan in 2012. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het areaal in derdewereldlanden groter dan in de westerse wereld. De VS teelt het leeuwendeel, namelijk 40 procent.

Volgens ISAAA groeit het areaal transgene gewassen waar een meervoudige resistentie in is gebouwd, tegen zowel een onkruidbestrijdingsmiddel als insecten. Het aandeel multiresistente transgene gewassen groeide naar 27 procent.

In 2012 is 84,5 miljoen hectare transgene sojabonen geteeld, 48 procent van het wereldwijde transgene areaal. Daarna volgen mais (57,4 miljoen hectare), katoen (23,9 miljoen hectare) en koolzaad (8,2 miljoen hectare).

Of registreer je om te kunnen reageren.