Akkerbouw

Nieuws 2490 x bekeken 3 reacties

Droogte Brazilië duwt prijzen soja en suiker omhoog

Brasilia – De droogte in Brazilië duwt de prijs van sojabonen omhoog. Sojabonen zijn op de termijnmarkt in Chicago in drie maanden niet zo duur geweest.

Brazilië is de grootste producent en exporteur van sojabonen in de wereld.

De prijsstijging is opvallend omdat veel analisten een overschot aan sojabonen verwachten voor het komende seizoen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een prijsdaling van 24 procent bij sojabonen in seizoen 2014/2015 vanwege de groei van het areaal.

Ook de Rabobank verwacht een daling van de sojaprijzen op de langere termijn. De Rabo Agri Commodity Markets Research denkt dat de huidige prijsstijging tijdelijk is. "Ondanks de droogte produceren Brazilië en Argentinië komend seizoen 10 procent meer sojabonen. De Braziliaanse deelstaat Mato Grosso, waar de meeste sojabonen worden geteeld, heeft er minder last van. Bovendien heeft Brazilië de exportfaciliteiten verbeterd, waardoor het land meer kan exporteren."

Door de droogte in Brazilië stijgt ook de suikerprijs. Op de termijnmarkt in Londen bereikte het eerstaflopende contract (mei) het hoogste prijspeil sinds eind november.

Laatste reacties

 • alco1

  Wat een geluk dat wij onze eiwitten nog via vlees en melk kunnen opnemen van dieren die het produceren uit afval producten en gras.
  Jammer toch dat vanwege de kortzichtigheid van de veganisten steeds meer bossen gekapt moeten worden voor de verbouw van soja in hun eten.

 • jehanvankroaks

  In de mato grosso is de laatste maand zoveel water/regen is gevallen, men heeft het er in sommige plaatsen over 2400 mm deze maand.

  Dus er kan moeilijk getransporteerd worden over wegen, men oogst soja met 40 a 50 procent vocht etc.
  De kwaliteit gaat achteruit van de soja.
  En er zit nog steeds regen in de lucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.