AkkerbouwNieuws

Droogte Brazilië duwt prijzen soja en suiker omhoog

Brasilia – De droogte in Brazilië duwt de prijs van sojabonen omhoog. Sojabonen zijn op de termijnmarkt in Chicago in drie maanden niet zo duur geweest.

Brazilië is de grootste producent en exporteur van sojabonen in de wereld.

De prijsstijging is opvallend omdat veel analisten een overschot aan sojabonen verwachten voor het komende seizoen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een prijsdaling van 24 procent bij sojabonen in seizoen 2014/2015 vanwege de groei van het areaal.

Ook de Rabobank verwacht een daling van de sojaprijzen op de langere termijn. De Rabo Agri Commodity Markets Research denkt dat de huidige prijsstijging tijdelijk is. “Ondanks de droogte produceren Brazilië en Argentinië komend seizoen 10 procent meer sojabonen. De Braziliaanse deelstaat Mato Grosso, waar de meeste sojabonen worden geteeld, heeft er minder last van. Bovendien heeft Brazilië de exportfaciliteiten verbeterd, waardoor het land meer kan exporteren.”

Door de droogte in Brazilië stijgt ook de suikerprijs. Op de termijnmarkt in Londen bereikte het eerstaflopende contract (mei) het hoogste prijspeil sinds eind november.

Beheer
WP Admin