Akkerbouw

Nieuws 1710 x bekeken 3 reacties

Brazilië grootste producent sojabonen

Brasil – Brazilië streeft de Verenigde Staten dit seizoen voorbij als grootste producent van sojabonen in de wereld. Dat stelt het Braziliaanse overheidsbureau Conab. Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) was al tot die conclusie gekomen.

Conab verwacht dat Brazilië dit seizoen 90 miljoen ton sojabonen oogst. Dat is een half miljoen ton meer dan de VS. De prognose van Conab valt 320.000 ton lager uit dan de vorige. Conab houdt rekening met lagere hectareopbrengsten vanwege de droogte.

Brazilië was in seizoen 2012/2013 de VS al voorbij gelopen als grootste exporteur van sojabonen. Volgens USDA exporteerde de VS dat seizoen 35,9 miljoen ton sojabonen. Brazilië verscheepte 41,9 miljoen ton naar andere landen. Voor dit seizoen verwacht USDA een export vanuit de VS van 41,1 miljoen ton sojabonen. De Braziliaanse export groeit naar 45 miljoen ton.

Sojabonen werden dinsdag duurder op de termijnmarkt in Chicago. De wereld heeft weliswaar meer dan genoeg sojabonen, maar de voorraad aan het eind van dit seizoen in de VS is slechts 4,1 miljoen ton. Dat is 4,6 procent van het jaarlijkse verbruik. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik is in de VS sinds 1960 nog maar vier keer zo laag geweest. Bovendien blijft China veel sojabonen kopen in de VS. Brazilië is nog niet in beeld als leverancier.

Laatste reacties

  • Landbouwraad Brasília

    Jan, die laatste zin klopt echt niet hoor! China is al enige tijd de belangrijkste afzetmarkt voor Braziliaanse soja! vr.gr. Patricia de Vries, landbouwraad Brasilia

  • agro1

    er zit wel vaker eens een ...euh, ahum... iets minder accurate vertaling tussen. als de gewaardeerde vertaalpersoon wist waarover het ging, zou al een boel schelen. Schweiz vorwaerts, grunningen forever en ciolos boppe!!!

  • Jan-Zonderland

    En dan een foto van een wagen mais in een maisveld erbij zetten.............

Of registreer je om te kunnen reageren.