Akkerbouw

Nieuws 1530 x bekeken

Argentijnse boer houdt soja vast

Buenos Aires – Argentijnse sojatelers wachten zolang mogelijk met het verkopen van hun oogst. Ze slaan steeds meer op door de scherpe waardedalingen van de Argentijnse peso.

Het is een trend die al langer gaande is. Maar het wordt versterkt door de waardevermindering van de peso ten opzichte van de dollar, sinds begin dit jaar al meer dan 20 procent. "Boeren zien de oogst als een verzekering tegen waardedaling van de nationale munt", aldus Juan Luciano van het agrarische handelshuis Archer Daniels Midland. Vorig jaar begon de daling van de verkopen door groeiende zorg over zowel devaluatie van de peso als door de oplopende inflatie. De inflatie is inmiddels opgelopen richting 30 procent op jaarbasis. Met de nieuwe oogst voor de deur, die start eind maart in het Zuid-Amerikaanse land tot begin mei, zijn analisten het er over eens dat de langere opslag van sojabonen aanhoudt. En dat heeft invloed op de wereldmarkt. Argentinië is goed voor zo'n 10 procent van de wereldwijde export van sojabonen en bijna de helft van de export van sojaschroot.
Volgens Bart Vrolijk, landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Buenos Aires, kunnen boeren sojabonen relatief goedkoop zelf opslaan in zogenoemde silobags, weinig meer dan lange plastic zakken. Vrolijk: "De bonen zijn bovendien relatief goed op te slaan zonder gevaar op bederf. Langer bewaren betekent dan simpelweg meer opbrengst zonder dat dure silo's nodig zijn. De helft van de oogst wordt overigens meestal wel snel verkocht om geld te genereren voor het nieuwe teeltseizoen." Er zijn volgens Vrolijk inmiddels wel afspraken gemaakt tussen boeren en de regering om het restant van de vorige oogst zo snel mogelijk op de markt te brengen. De regering staat onder financiële druk en de export van sojabonen levert een exportheffing op van 35 procent die rechtstreeks in de staatskas vloeit. Boeren die hun oogst in dollars verkopen moeten die opbrengst binnen twee maanden omzetten in peso's en dan wordt de heffing geïnd.
Voorlopig komt er weinig verandering in de situatie. Een nieuwe devaluatie is niet uit te sluiten. Bovendien worden minder bonen verwerkt tot sojaolie en –schroot zodat er ook meer bonen opgeslagen kunnen worden. Een belangrijke oorzaak is de lagere export van biodiesel (uit sojaolie) naar de EU. De EU heeft de importheffingen voor biodiesel in 2013 fors verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.