Akkerbouw

Nieuws 1802 x bekeken 2 reacties

Zaadverkopers: uienareaal krimpt niet

Biddinghuizen – Het uienareaal gaat zeker niet krimpen in 2015. Dat verwachten zaadbedrijven.

De zaadverkoop is pas net begonnen, maar de hectares die de doorgeschoven suikerbieten vrijmaken zullen volgens de verkopers zeker voor een deel door uien worden ingevuld.

Het uienareaal groeit een paar procent, denkt Mees de Lorm van Seminis. "Mede door de hoge opbrengst van suikerbieten. Maar het is nog geen april, deze week komend de eerste orders net binnen. 80 procent van het zaad wordt in januari verkocht. Door onze nieuwe rassen, waarmee we het pakket verbreden, verwacht ik voor de komende jaren een groeiend marktaandeel voor ons bedrijf."

Jaap Jonker van De Groot en Slot verwacht zeker geen afname van het uienareaal. "Akkerbouwers bekijken nu wat ze doen met het vrijgekomen areaal door de hoge bietenopbrengst."

Hij verwacht dat uien een gedegen alternatief is voor suikerbieten. "Consumptieaardappelen zullen gezien de prijsvorming niet populair zijn. En hoewel de tarweprijs goed gaat en graan noodzakelijk blijft voor de bodemgezondheid en vruchtwisseling kan het wat betreft saldopotentie nooit tegen uien op. Maar garanties krijgt de teler niet."

In de grote uienteeltgebieden Flevoland en Zeeland is areaaluitbreiding amper mogelijk, omdat een rotatie van één op zes minimaal is. Eventuele groei heeft vooral plaats in Friesland, Groningen en Limburg. Op het totale areaal wordt de groei dus niet spectaculair.

Frank Druyff van Hazera sluit zich bij Jonker aan wat betreft de areaal verwachting: zeker niet minder. "Gebaseerd op de marktprijzen van andere akkerbouwgewassen", legt hij uit. "Met uien had je dit seizoen in elk geval nog de kans om een positief saldo te draaien. Dat is bij andere gewassen, zoals aardappelen en peen, vaak niet aan de orde."

Druyff is optimistisch over de zaadverkopen. "We zijn nog maar net begonnen, maar het ziet er goed uit. Onze nieuwste rassen zijn al uitverkocht, we hadden pech met de zaadproductie.  Maar daarvoor hebben we alternatieven."

Laatste reacties

  • info36

    Is uien telen niet duur dan? Het brengt dit jaar toch niets op.
    Bovendien wordt de kwaliteit landelijk gezien steeds slechter door te krappe vruchtwisseling. Ik denk dat tarwe een prima alternatief is.

  • ed12345

    Info 36 meestal als je iets zaait voor de prijs die er is in het seizoen er voor zaai je achter de markt aan
    Al die voorpellingen het jaar er voor worden gemaakt door profeten die ook gewoon drie maal daags eten

Of registreer je om te kunnen reageren.