Akkerbouw

Nieuws 923 x bekeken

Uienexporteur wacht tweede seizoenshelft zware klus

Doetinchem - De export van uien is dit seizoen groot, toch wordt de tweede helft een zware klus voor de exporteurs, leert een berekening.

Er is tot en met week 46 een totaal van 422.000 ton in het buitenland afgezet. Voor het vervolg van het exportjaar geldt dat dankzij de tot dusver als goed betitelde kwaliteit (er is ook relatief weinig tarra) er iets meer volume overblijft dan gebruikelijk. Ook zijn er in juli extra veel plantuien op de markt gekomen, ongeveer 70.000 tot 80.000 ton. Daarmee is rekening gehouden bij de inschatting die exporteurs en sorteerders hebben gemaakt van het dit uienjaar voor export beschikbare totaal van 1,1 miljoen ton. Na aftrek van het tot en met medio november in het buitenland afgezette volume aangevuld met raming voor de export in de weken daarna resteert nu nog een hoeveelheid van circa 600.000 ton. Dat is voor de tweede helft van het seizoen ongeveer 21.500 per week. De gemiddelde exportresultaten van de voorgaande vijf seizoenen in dezelfde periode lag op 16.500 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.