Akkerbouw

Nieuws 1670 x bekeken 1 reactie

Record aan kartelboetes in Duitsland

Berlijn – Het Bundeskartellamt in Duitsland legde dit jaar een record aan boetes op vanwege verboden marktafspraken. Een groot deel van de boetes is opgelegd aan de drie grootste Duitse suikerproducenten.

Het Bundeskartellamt ziet er op toe dat er geen oneerlijke concurrentie plaats vindt. In 2014 legde de kartelautoriteit voor €1,01 miljard aan boetes op in negen verschillende zaken. Daar waren 67 bedrijven en tachtig personen bij betrokken. In 2013 is ongeveer €240 miljoen beboet. Het vorige record dateert van 2007 toen bedrijven en personen ruim €700 miljoen aan de kartelautoriteit moesten betalen.

Het Bundeskartellamt sloot in 2014 drie omvangrijke kartelzaken af. Die speelden zich af in de suikersector, bij de bierbrouwerijen en bij de worstproducenten. Ook heeft de kartelautoriteit de supermarktsector onder de loep genomen. Volgens directeur Andreas Mundt hebben de activiteiten van het Bundeskartellamt een positief effect. "Het bewustzijn bij de bedrijven over eerlijke concurrentie is toegenomen."

Ruim een kwart van de boetes is opgelegd aan de drie grootste suikerproducenten in Duitsland: Südzucker, Nordzucker en Pfeifer & Langen. Volgens het Bundeskartellamt maakten de drie bedrijven vanaf de jaren negentig tot 2009 afspraken over hun werkgebied, over de hoeveelheid suiker die ze zouden afzetten op de Duitse markt en over de prijs. Dat is verboden. De drie bedrijven moesten samen ongeveer €280 miljoen betalen, waarvan €195,5 miljoen door Südzucker.

Eén reactie

  • B. Heeren

    Het word de hoogste tijd dat de nma verdwijnt . Mevr Kroes heeft de verdiensten in de land en tuinbouw helemaal kapot gemaakt. en de VVD maar zeggen we doen zoveel voor de land en tuinbouw. Helemaal niets...Wij moeten maar accepteren dat iedereen ons uitmelkt.Afspraken maken is de enige manier om te zorgen dat wij ook een normale vergoeding krijgen voor onze producten.
    mvg Theo Heeren

Of registreer je om te kunnen reageren.