AkkerbouwNieuws

Rabobank: investeer in graan- en oliezadenketen

Utrecht – De infrastructuur en opslagcapaciteit in de ketens van graan en oliehoudende zaden zijn in de Europese Unie onvoldoende.

Dat concluderen de Rabobank en Copa Cogeca in een nieuw rapport. De bank ziet investeringsmogelijkheden.

In 2014 werd er een bovengemiddelde graanoogst binnengehaald in de Europese Unie. Volgens nieuwe prognoses van de Europese Commissie houdt deze trend aan tot 2024. De EU werd dit jaar de grootste tarwe-exportmarkt ter wereld en blijft van belang in de toekomstige handel.

Onvoldoende opslagcapaciteit belemmert echter de handel en toegang van de veeteeltindustrie tot voer, zeggen de onderzoekende partijen. “De logistieke infrastructuur voor graan en oliehoudende zaden in de EU biedt investeringsmogelijkheden”, zegt Vito Martielli, analist granen en oliehoudende zaden bij de Rabobank. “Oost-Europa groeit het meest dankzij opbrengst- en exportpotentieel. Hier kunnen grote mondiale partijen en West-Europese inzamelaars hun inkoopmogelijkheden diversifiëren.”

Max Schulman, voorzitter van de granenwerkgroep van Copa Cogeca, vindt dat het onderzoek op een zeer gunstig moment wordt gepubliceerd. “De trend in graanproductie bevestigt dat meer grondstoffen vanuit het achterland worden getransporteerd. Partijen moeten een oplossing vinden voor de huidige knelpunten in de opslaginfrastructuur om het langetermijnpotentieel te verzilveren en de wereldwijde handel te optimaliseren.”

Copa Cogeca dringt er bij de EU op aan om projecten voor deze doeleinden op te nemen in Junckers investeringsplan van €315 miljard. De motivatie is dat hiermee groei en werkgelegenheid voor en na de primaire productie wordt gestimuleerd.

Beheer
WP Admin