Akkerbouw

Nieuws 1116 x bekeken 1 reactie

Projecten voor snellere duurzame gewasbescherming

Den Haag – Met acht proefprojecten wordt gewerkt aan snellere toelating van twaalf nieuwe groene gewasbeschermingsmiddelen in Nederland.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

In die proefprojecten wordt gezocht naar oplossing voor actuele ziekten en plagen in de land- en tuinbouw, zoals bladluis, aaltjes en mijten. Dijksma: "Versnelde toegang van groene laag-risico gewasbeschermingsmiddelen tot de markt is goed voor het milieu en een steun in de rug voor de producenten van deze middelen. Met deze Nederlandse pilots wil ik ook de snellere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie bevorderen. Vergroening van gewasbeschermingsmiddelen is voor mij een topprioriteit."

Daarom werd eerder dit jaar ook de Green Deal gesloten tussen het ministerie van Economische Zaken, toelatingscollege Ctgb, LTO Nederland, Artemis, Nefyto, Bionext en Natuur en Milieu. Deze projecten vloeien daaruit voort.

Donderdag houdt de vaste commissie voor Economische zaken een algemeen overleg over gewasbeschermingsmiddelen.

doorlees akker

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Mevrouw Dijksma, het zou nog beter zijn als U aangenomen Tweede Kamer moties voor een verbod op gevaarlijke pesticiden gewoon uitvoert. U kunt allerlei ballonnetjes oplaten maar ondertussen gaat het gebruik van gevaarlijke pesticiden gewoon door.

Of registreer je om te kunnen reageren.