Akkerbouw

Nieuws 814 x bekeken

Polen teelt minder winterkoolzaad

Warschau – De Poolse akkerbouwers zaaiden afgelopen herfst 12 procent minder winterkoolzaad dan in 2013. Het nationale bureau voor de statistiek meldt in de eerste areaalprognose dat er 831.000 hectare winterkoolzaad is gezaaid.

Het areaal wintergraan blijft met 4,4 miljoen hectare volgens het statistisch bureau gelijk aan dat van vorig seizoen. Het bureau gaat uit van een oppervlakte van 1,9 miljoen hectare wintertarwe, 1,1 miljoen hectare triticale, 1 miljoen hectare winterrogge en 215.000 hectare wintergerst. Polen teelt niet veel wintergerst vanwege het grote risico op uitwintering. Deskundigen vinden dat de gewassen in Polen er goed voor staan aan het begin van de winter. Ze constateren dat de Poolse akkerbouwers steeds meer gecertificeerd zaaizaad gebruiken.

Het statisch bureau meldt ook nog dat Polen in 2014 een record van 31,9 miljoen ton graan oogstte. Dat is 12 procent meer dan in 2013. De koolzaadoogst bedroeg 3,2 miljoen ton, ook een record. Dat is 21 procent meer dan in 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.