Akkerbouw

Nieuws 1787 x bekeken 3 reacties

Overschot aardappelen blijft dit seizoen

Doetinchem – Het overschot aan consumptieaardappelen wordt dit seizoen niet weggewerkt. Ondanks dat er veel aardappelen worden gemorst, geëxporteerd of afgezet in alternatieve afzetkanalen, zoals het voer en de vergister.

Dat blijkt uit een analyse van Boerderij Weekblad. De Noordwest-Europese telersvereniging NEPG schat de aardappeloogst in de EU-5 op een record van 28,6 miljoen ton. Dat is 18 procent meer dan in 2013 en ruim 4 miljoen ton boven het vijfjarig gemiddelde. Er is evenwicht op de afzetmarkt bij een oogst van 22 miljoen ton in de EU-5. Er hangt 6,8 miljoen ton aardappelen boven de markt.

De NEPG meldde dat aanzienlijke hoeveelheden aardappelen al zijn gebruikt voor de productie van zetmeel, veevoer en alternatieve energie (vergisting). De NEPG vermeldt niet om hoeveel ton dat gaat. Gezien het overschot van 6,8 miljoen ton aardappelen is niet zomaar weggewerkt. De aanboddruk blijft dus.

Uit een rondje langs diverse bewaringen in Nederland en België blijkt dat de kwaliteit beduidend slechter is dan in voorgaande jaren. Slechter ook dan in 2011, ook een jaar met gemiddeld meer rot. Veel partijen moeten voortijdig worden opgehaald of worden geruimd. Veel telers hebben last van rot. Fritesfabrikanten zeggen dat te lage onderwatergewichten misschien nog wel een groter probleem is dan rot. Partijen met rot kunnen vervroegd worden opgehaald of worden gewassen. Met partijen die niet bakwaardig zijn, kunnen ze niets. Ook voor vlokken of zetmeel zijn deze aardappelen niet geschikt.

Laatste reacties

 • derijkecp1

  en toch zullen ze op het eind van het seizoen op zijn.

 • jop

  Misschien nog wel voor het eind van het seizoen

 • piethermus1

  misschien wel...

  misschien niet...

  misschien, misschien...

Of registreer je om te kunnen reageren.