Akkerbouw

Nieuws 1638 x bekeken 4 reacties

Ook Polen meldt grote aardappeloogst

Zoetermeer – Polen heeft dit jaar net als de aardappelproductiegebieden in het noordwesten van de EU, de EU-5 een bovengemiddelde aardappeloogst, meldt bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw.

Volgens de afdeling statistiek van het Poolse ministerie van landbouw komt de totale Poolse aardappeloogst in 2014 uit op 7,7 miljoen ton. Dat is 400.000 ton meer dan in oogstjaar 2013, ondanks een areaalkrimp van 345.000 hectare naar 275.000 hectare. In de oogstjaren 2010 t/m 2012 kwam het gemiddelde areaal nog uit op bijna 400.000 hectare. De gemiddelde hectare-opbrengst in die jaren ('10,'11 en '12) bedroeg 22,75 ton. Vorig seizoen werd als gevolg van wateroverlast veel minder gerooid, gemiddeld 21 ton per hectare. Dit oogstjaar is er met gemiddeld bijna 28 ton een record.

De ontwikkeling van de marktprijs is in Polen verre van positief, meldt BAI. Naast de geblokkeerde afzetmogelijkheid op Rusland is de export naar andere (buur)landen ook niet optimaal. Dat komt onder andere door groot aanbod in Oost-Europa van goedkope aardappelen uit met name Duitsland.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Na het kapotschrijven van de graanpeijzen is het nu de beurt voor de aardappelen. Overigens is het nu wel rustig bij boerderij over de tarweprijs nu die richting 190 euro gaat in Parijs.

 • agratax2

  farmerbn. Boerderij vermeldt alleen wat de statistieken de wereld in slingeren. Als iemand schuldig is aan deze cijfers id=s het de landbouw zelf die alle benodigde getallen over ha's en ha opbrengsten aanlevert bij de overheid die daar dan haar statistieken van maakt en die zo snel mogelijk gepubliceerd worden. Op deze wijze ondermijnen boeren al decennia lang hun eigen handelsbelang.

 • bert bert

  Het grootste probleem is dat nu rabobank ook al aan voorspellen doet soya en maisprijzen kelderen in 2015
  Er was tarwe te veel ,genoeg voor 2 jaar en nu is ze na 3 maanden al op ,de boeren hebben toen maar vlug verkocht aan 130 tot 150 euro .
  Nu kunnen de buraeuventjes verdienen ,zonder iets te moeten doen ,laat de boer maar vroeten

 • Mels

  Agratax1,dat is tegen dovemansoren.....

Of registreer je om te kunnen reageren.