AkkerbouwNieuws

Onderzoekers wilden verbod neonicotinoïden

Londen – Onderzoekers die zich bezighielden met de invloed van neonicotinoïden op bijen, stuurden aan op een verbod van de gewasbeschermingsmiddelen. De onderzoekers overlegden hoe ze de wetenschappelijke informatie het beste konden publiceren om een maximaal effect op de politiek te bewerkstelligen.

Dat blijkt uit een verslag dat de onderzoekers opstelden van een bijeenkomst eind juni 2010 op de Université de Paris-Sud in Orsay. Het verslag is door een van de onderzoekers gepubliceerd op zijn weblog, meldt het Britse dagblad The Times.

In het verslag staat dat er veel wetenschappelijke informatie is over het negatieve effect van neonicotinoïden op bijen en dat de onderzoekers zich daar grote zorgen over maken. De wetenschappers besluiten de informatie te bundelen in vier rapporten en die op verschillende tijden en via verschillende kanalen te publiceren. Ze spreken af alle publicaties op elkaar af te stemmen, zodat er geen tegenstrijdige conclusies naar buiten komen. Hun streven is dat er een verbod komt op neonicotinoïden.

Maarten Bijleveld van Lexmond is voorzitter van de Task Force on Systemic Pesticides, een groep wetenschappers die zich zorgen maakt over neonicotinoïden. Die bijeenkomst was besloten, zegt Bijleveld. “Wetenschappers maken zich echt grote zorgen over de massale sterfte van insecten en insecteneters. In een besloten bijeenkomst deel je wel eens wat met elkaar. Het doet niets af aan het feit dat onomstotelijk vaststaat dat neonicotinoïden erg schadelijk zijn voor insecten en insecteneters.”

Brussel verbood per 1 oktober 2013 voor een periode van twee jaar drie neonicotinoïden, omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, van Bayer CropScience en thiamethoxam van Syngenta. Beide bedrijven hebben rechtszaken aangespannen, omdat ze vinden dat de Europese Commissie een onjuiste procedure heeft gevolgd om tot het verbod te komen.

Beheer
WP Admin