AkkerbouwNieuws

Miniknollenteler krijgt €14.214 van Faunafonds

Haarlem – Het Faunafonds moet een tegemoetkoming betalen aan een teler van miniknollen voor de schade die door grauwe ganzen aan het uitgangsmateriaal voor de pootgoedteelt is toegebracht. Daartoe heeft de rechtbank Noord-Holland beslist.

Het betreft een halve hectare waarin in het voorjaar van 2010 25.000 miniknollen is geplant. Hiervan is 15 procent verloren gegaan door toedoen van grauwe ganzen.

Na enkele uitspraken en (hoger) beroepen is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat de teler €14.214,38 dient te ontvangen van het Faunafonds. Dit bedrag is gebaseerd op het feit dat met de verloren gegane miniknollen een halve hectare had kunnen worden beplant. Om deze oppervlakte alsnog te kunnen beplanten, waren 33.250 miniknollen nodig geweest. De waarde is gebaseerd op  45 cent per stuk, zoals voor dit type miniknol staat beschreven in het prijsoverzicht van de Coöperatieve Zaaizaad- en Pootgoedtelersvereniging Anna Paulowna.

Hiermee komt de som op €14.962,50. Van dit bedrag gaat echter nog 5 procent af, zo is dat vastgelegd in de Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds.

Het bedrag dat moet worden uitgekeerd, wordt vermeerderd met de wettelijke rente tot aan de dag van de algehele vergoeding. Bovendien moet het bestuur van het Faunafonds de proceskosten tot €1.217,50 voor de behandeling van het hoger beroep vergoeden. Daar komt het door de teler betaalde griffierecht voor de behandeling van het beroep en hoger beroep nog bij: €239.

Beheer
WP Admin