AkkerbouwNieuws

Fors meer mestverwerken in 2015

Den Haag – Het is bekend hoeveel mest veehouders in 2015 moeten verwerken: 50 procent in Zuid, in Oost 30 procent en 10 procent in de overige regio’s. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De percentages zijn een flinke verhoging ten opzichte van dit jaar. In Zuid is het nu 30 procent, in Oost 15 en in Overig 5 procent. Voor dit jaar moet in totaal 17 miljoen kilo fosfaat worden verwerkt. In 2015 wordt dat 11 miljoen kilo meer: 28 miljoen kilo fosfaat per jaar.

Dijksma schrijft de verwerkingspercentages de komende jaren verder te verhogen om in 2017 af te zijn van het mestoverschot. Het advies van het Commissie Deskundige Mestbeleid (CDM) zijn volgens het ministerie mogelijk het eindbeeld in 2017.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers: “De opdracht aan de sector is duidelijk. We moeten fors meer mest gaan verwerken. Het percentage voor 2015 vind ik niet zo belangrijk. Het gaat erom dat mestverwerking echt op gang komt.”

Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffen bij Cumela, beaamt dat. “We moeten veel meer naar 2017 kijken. Dan moet opnieuw onderhandeld worden voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie. We zullen dan aan Brussel moeten laten zien te beschikken over voldoende mestverwerking.”

Voor bedrijven die meer fosfaat produceren dan ze kwijt kunnen op hun eigen grond, geldt sinds 1 januari 2014 een verwerkingsplicht. Verwerking houdt in dat het fosfaat moet verdwijnen van de Nederlandse markt voor dierlijke mest. Dat betekent in de praktijk vooral mest hygiëniseren en exporteren en verbranding van pluimveemest.

Beheer
WP Admin