Akkerbouw

Nieuws 4098 x bekeken 11 reacties

LTO: fiscaal reserveren hard nodig

Lelystad – Akkerbouwers moeten fiscaal geld kunnen reserveren voor slechte jaren. Dat is hard nodig, omdat de prijzen van akkerbouwproducten sterk variëren, vindt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

De boycot van Rusland onderstreept de noodzaak om geld opzij te kunnen leggen, zei Haanstra op een ledenbijeenkomst in Lelystad. "De prijzen van aardappelen, uien en groenten zijn sterk gedaald. Lage prijzen zijn de grootste calamiteit in de akkerbouw. Het treft alle bedrijven. Het weerrisico kunnen akkerbouwers afdekken via de Brede Weersverzekering. Je kunt je niet verzekeren tegen lage prijzen, terwijl dat het inkomen van alle akkerbouwbedrijven treft."

Ondernemers kunnen in hun belastingaangifte verlieslatende jaren verrekenen met winstgevende jaren. Haanstra: "Maar daarnaast moet het mogelijk zijn liquide middelen opzij te leggen voor jaren met lage prijzen, bijvoorbeeld via een bank of verzekeringsmaatschappij. Het geld ligt vast voor een bepaalde termijn. De boer rekent pas af met de fiscus als die termijn is afgelopen."

Haanstra verwacht dat de behoefte aan reserveringen groeit. "De prijzen schommelen steeds harder. Kijk maar naar de graanprijzen. Die dalen, omdat de wereld twee jaar achter elkaar een record aan graan oogstte. Maar tegelijk groeit het verbruik ieder jaar. Er hoeft maar iets mis te gaan in de productie en dan schieten de prijzen omhoog. Vorig jaar zei ik dat de tarweprijs binnen vijf jaar wel eens op €300 kan komen. Ik herhaal nu dat dat kan gebeuren binnen vier jaar. Maar ze dalen ook weer eens. Dan is het handig voor ondernemers als ze een liquide buffer hebben."

Laatste reacties

 • .....

  Niet alleen akkerbouwers.............

 • RRTEF

  in een slecht jaar als dit valt er niks te reserveren.

 • catrien

  Reserveren moet je ook doen in een goed jaar,om te kunnen overleven in een slecht jaar.Omgekeerd is onmogelijk.

 • farmerbn

  In Frankrijk kun je je roerende en onroerende goederen die op de balans staan in waarde laten stijgen zodat je ze later weer meer kunt afschrijven. Dus als je bv een verliesjaar hebt van 50.000 euro ga je je trekker met machines 50.000 euro hoger op de balans zetten. Hierdoor kun je in de jaren daarna die extra 50.000 euro weer afschrijven. Weet niet of dat in Nederland ook kan.

 • Sandie

  Dan verkopen ze toch weer grond of die dure trekker die ze vorig jaar hebben aangekocht toen de prijzen zo goed waren.

 • agro1

  die dure trekker is dag na aankoop al ernstig in waarde gedaald. belasting is eerlijker, dus te verkiezen boven oud ijzer. censor attent??

 • Mels

  Als LTO dat nou eerst eens even regelt met jullie belastingdienst ipv dat als een kip zonder kop te roepen op Boerderij.nl dan zou dat wel leuk zijn. Helaas maakt de Nederlandse (r)overheid het jullie haast onmogelijk door reserveringen en opgebouwd kapitaal onredelijk te belasten waardoor je wel uitkijkt om te reserveren en snel geneigd bent om het juist te besteden en daardoor de aanslag te drukken. Ze doen dit om zgn de economie draaiende te houden maar juist op de langere termijn zal dit de economie remmen omdat er in een slecht jaar niets te besteden valt.

 • japke33

  de contributie eerst maar omlaag.

 • j.verstraten1


  Mels, dat kan LTO niet regelen met de belastingdienst, dat moet via de politieke route. En als je vindt dat Haanstra kakelt als een kip zonder kop, dan vindt je het dus eigenlijk onzin, dus waarom dan een poging wagen.
  En ja japke, paar honderd euro minder contributie betalen zet zoden aan de dijk.

 • japke33

  @j.verstraten1, was een grapje!

 • Jan van het Zand

  Er is gereserveerd door de akkerbouwers: Ze hebben door/in de goede jaren grond gekocht.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.